Multa a Tezanos de 3.000 euros per l'enquesta del CIS sobre el període de reflexió de Sánchez

La Junta Electoral Central conclou que el sociòleg socialista va desoir la instrucció sobre enquestes electorals

El president del Centre d'Investigaciones Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos
El president del Centre d'Investigaciones Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos / À Punt NTC

La Junta Electoral Central (JEC) ha resolt amb una multa de 3.000 euros l'expedient sancionador que va obrir el 6 de maig al president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, pel sondeig flaix que va realitzar d'urgència quan el president Pedro Sánchez es va prendre cinc dies per a reflexionar sobre el seu futur.

L'organisme arbitral recorda que eixa enquesta es va fer durant el període electoral, perquè es va difondre en campanya de les eleccions catalanes i estant convocades les eleccions europees, i en eixos períodes el CIS està obligat a informar dels estudis d'intenció de vot, cosa que no va fer.

"És notori que el CIS ha incomplit amb esta obligació de comunicar prèviament la decisió de fer eixe estudi, en el qual s'inclou un apartat dedicat a la intenció de vot dels electors, malgrat fer-se durant el període electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu", assenyala la resolució.

És per això que la JEC conclou que el sociòleg socialista "va incórrer en la infracció tipificada en l'article 153.2 de la llei electoral" i va desoir la instrucció sobre enquestes electorals que l'organisme arbitral havia aprovat enguany.

Les infraccions al règim d'enquestes electorals poden donar lloc a multes de 3.000 euros a 30.000 euros, però s'ha optat pel tram més baix, 3.000 euros, perquè "va tindre escassa incidència pràctica per a les entitats polítiques concurrents". La resolució és ferma en la via administrativa electoral, encara que Tezanos té dos mesos per a decidir si vol recórrer contra ella davant la sala del Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats