La Junta Electoral obri expedient a Tezanos per l'enquesta del CIS sobre el període de reflexió de Sánchez

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar una denúncia contra el CIS per esta enquesta flaix

El president del CIS, José Félix Tezanos
El president del CIS, José Félix Tezanos, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat obrir expedient al Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i al seu president, José Félix Tezanos. El motiu? L'enquesta urgent sobre el període de reflexió de Pedro Sánchez, un treball que va incloure una estimació del vot en ple període electoral per a les catalanes del 12 de maig i les europees del 9 de juny.

Tezanos, que a més de president del CIS és sociòleg socialista, va decidir posar en marxa l'operatiu de l'organisme públic per a dur a terme un sondeig flaix sobre la decisió de Sánchez després d'anunciar-se el període de reflexió.

El CIS, al qual Sumar i altres partits retrauen que en les enquestes no pregunte sobre la monarquia, va activar l'equip d'entrevistadors per a fer qüestionaris telefònics i tindre resultats en poc de temps. El sondeig es va basar en 1.809 entrevistes telefòniques fetes el divendres 26 d'abril, una mostra que és una mica menys de la meitat que en un baròmetre mensual.

Esta institució, que no va arribar a demanar opinió sobre la llei d'amnistia, va presentar públicament els resultats del sondeig flaix tres hores després d'acabar el parèntesi. Va incloure una pregunta sobre la intenció del vot i va fer una estimació en l'àmbit estatal sense informar la Junta Electoral Central.

La nova estimació de vot va capgirar els resultats del baròmetre del CIS fet unes setmanes abans i el PSOE va aparéixer disparat quasi deu punts per damunt del PP. El president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar una denúncia contra el CIS per l'estudi. Este dimarts la JEC, com a organisme arbitral, farà dimarts pública la seua resolució.

El CIS al·lega que no va incomplir la legislació electoral

Hores després, el CIS ha defensat que no va incomplir la legislació electoral amb l'enquesta sobre la "situació política espanyola". En un comunicat, l'entitat ha al·legat que encara no ha rebut notificació oficial sobre el contingut de l'expedient sancionador. Assegura que no van fer cap pregunta sobre les eleccions de Catalunya del 12 de maig, ni sobre els comicis europeus del 9 de juny. "Per tant, no s'ha fet cap incompliment ni de la legislació electoral, ni de les instruccions de la JEC interpretant esta legislació".

En este sentit, l'organisme apunta que en totes les enquestes que fa, pregunten per la intenció de vot "i també es va fer en l'enquesta flaix realitzada el divendres dia 26 d'abril, els resultats de la qual es van publicar immediatament en la pàgina web del CIS, per al coneixement de tot el públic".

L'organisme que presideix Tezanos lamenta que s'haja assabentat d'esta "suposada denúncia" pels mitjans de comunicació i no pels canals oficials de la JEC. El comunicat acaba reiterant que l'anunci del president del govern d'iniciar un període de reflexió per a decidir si continuava al capdavant de l'executiu va ser una situació "especial" i de "rellevància política i social". Per això, el va portar a fer eixa enquesta perquè es coneguera l'"opinió pública" sobre este fet.

També et pot interessar

stats