Enric Morera: “Les comunitats han de recaptar els impostos, seran més responsables"

El president de les Corts aposta per eliminar “entitats obsoletes, com les diputacions” o “suprimir ministeris sense contingut”

Enric Morera durant l'entrevista en 'Les Notícies del matí'
Enric Morera durant l'entrevista en 'Les Notícies del matí'

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, aposta per que siguen les mateixes comunitats autònomes les que exercisquen la recaptació dels impostos, perquè “saben el que costa recaptar i seran més responsables en les polítiques de despesa”.

A més, Morera advoca per una profunda reforma del sistema de finançament actual de l’Estat, que passa per “eliminar estructures de l’estat obsoletes, com les diputacions, o suprimir ministeris sense continguts perquè les competències que gestionen les tenen les comunitats autònomes”. 

És el model de finançament autonòmic pel què aposta Compromís i que ha manifestat aquest divendres en ser entrevistat en Les notícies del matí, coincidint amb la celebració, el pròxim diumenge 25 d’abril, del Dia de les Corts Valencianes. 

Enric Morera, qui ha admés que hi ha un avanç en matèria del finançament derivat del govern central, perquè s’han aprovat “els primers pressupostos generals de l’Estat que garanteixen una inversió del 10% per a la Comunitat Valenciana, basada en la població”, ha remarcat que “el model actual no funciona perquè no hi ha igualtat” entre les autonomies espanyoles. 

En aquest sentit, i coincidint amb les pròximes eleccions a la comunitat de Madrid, ha assenyalat que “la comunitat de Madrid és la villa y corte d’un estat que ha creat unes viles extractives, que es dediquen a xuplar del pressupost de l’Estat, que estan buidant Espanya i fent un model insufrible de centralització de totes les inversions”, segons ha argumentat en la seua intervenció en l'espai de notícies matinal d'À Punt. Morera ha aprofitat per a reivindicar un model que respecte el principi d’igualtat entre les autonomies. 

El parlament valencià, "sense crispació"

Pel que fa a l’activitat de l’entitat que presideix, Enric Morera considera que “no hi ha crispació” i que, en general, “hi ha estabilitat i diàleg” entre les forces amb representació al Parlament valencià.

Respecte a un dels assumptes que han d’aprovar-se a l’hemicicle, la rebaixa fins al 3% de la barrera electoral, que han plantejat els tres grups del Botànic però que requeriria el suport d’un altre partit, el president de les Corts creu que serà “factible” que prospere aquesta legislatura. 

La clau pot estar, des del seu punt de vista, en Ciutadans, que pot donar suport a aquesta iniciativa. “Està en les seues mans, com en les del PP, si volen més pluralitat” a les Corts, ha aclarit Morera. 

El port no és "un problema" en el govern valencià

Enric Morera respecte a l’ampliació del port de València i les diferents postures dels grups parlamentaris, ha negat que l’assumpte supose “un problema” dins del govern, i s’ha limitat a assenyalar que hi ha “visions diferents”, un aspecte “enriquidor” en la gestió política. 

Renovació en el Bloc

En clau de partit, i en ser preguntat pel procés de renovació del Bloc i el pròxim congrés del partit al juny, ha defensat que la formació aposta pel concepte de “nacionalisme valencià”, que segons ha explicat, “el que defensa és estar en un món global conservant les arrels valencianes”.

Al seu parer, “no és un moviment en contra de ningú, sinó d’aportar eixa visió a la humanitat”. Per a Morera, és necessari traslladar aquesta postura a la política perquè “tota la política que no fem com a valencians, ens la faran i quan ens l’han feta, ens ha anat malament”.

L'entrevista completa està disponible a la carta en l'enllaç següent:

També et pot interessar

stats