La llei electoral, la d'economia circular i les mesures mediambientals marcaran l'activitat a les Corts el 2021

Els grups del Botànic posaran el focus en l'emergència sanitària i la climàtica enguany.

Hemicicle de les Corts
Hemicicle de les Corts / Rober Solsona (Europa Press)

Les mesures sanitàries, socials i econòmiques per a fer front als efectes de la pandèmia marcaran l'activitat legislativa del 2021. El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha manifestat a À Punt NTC que el 2021 es reforçaran els serveis i es desenvoluparan noves oportunitats econòmiques i d'ocupació per a capgirar la situació actual.

L'any passat, Ciutadans va intentar negociar amb el PSPV el seu suport als comptes autonòmics, tot i que finalment la formació liberal va optar per l'abstenció. El líder de la formació, Toni Cantó, assegura que el tripartit “està mort” i que no acabarà la legislatura. Cantó aposta per un “tripartit bo” entre el PSPV, el PPCV i el seu partit, però el síndic socialista, Manolo Mata, ha declarat que el PP i Ciutadans han de “fer compte” que la seua vida a l'oposició serà llarga.

A les Corts no hi ha haurà plens durant tot el mes de gener. El període de sessions començarà l’1 de febrer, per tant, fins al segon mes de l’any no hi haurà sessió de control al president de la Generalitat a l'hemicicle. A partir d'aquesta data, els grups del Botànic impulsaran, entre d'altres, la nova llei electoral, la llei d'economia circular, mesures mediambientals, de suport a l'habitatge públic, per a reactivar l'economia i per a fer front als efectes de la pandèmia.

Nova llei electoral

La proposta pretén modificar la normativa electoral valenciana de 1987. Alguns dels canvis que planteja són:

  • Rebaixa de la barrera electoral al 3%. Era una de les reivindicacions històriques dels partits amb menys representació. Per a poder accedir a les Corts, en l'actualitat és necessari obtindre un 5% dels vots emesos (sense contar els nuls) per cada circumscripció i en el conjunt de la Comunitat Valenciana.
  • Introducció del vot preferencial i llistes obertes. L'electorat continuarà votant una formació política, però podrà expressar la preferència per tres candidats o candidates, el que els permetrà avançar en la llista si obtenen el 10% dels vots aconseguits per al partit.
  • Debats obligatoris en À Punt en horari de màxima audiència.

Llei d'economia circular

La nova regulació té l'objectiu de reforçar la compra pública sostenible així com combatre el desaprofitament d'aliments i l'obsolescència programada. La nova llei contempla nous serveis en els ecoparcs i que els ajuntaments contracten personal educador per a sensibilitzar la ciutadania. La llei també planteja noves eines com una agència valenciana de residus, una oficina de prevenció de residus i un fons ambiental d'economia circular.

Llei de canvi climàtic

L'esborrany de la norma busca que la Comunitat Valenciana siga autosuficient i deslligar el nostre territori de la dependència d'energies com el petroli, el gas natural o la nuclear. Aquesta llei vol fomentar la democratització de l'energia i la reducció de les emissions.

La norma marca també tres objectius clars: reduir les emissions contaminants un 40% en els pròxims deu anys, arribar a la neutralitat d'emissions de carboni el 2050 i generar un 70% d'energia elèctrica renovable el 2030.

També et pot interessar

stats