Montero anuncia que la condonació del deute a Catalunya s’aplicarà "amb el mateix criteri" a la resta d’autonomies

La ministra en funcions avança que no es perdonarà el mateix percentatge del deute a totes les comunitats, aquest es fixarà segons "l’infrafinançament" que van patir en la crisi del 2008

La ministra d'Hisenda en funcions atén els mitjans de comunicació, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda en funcions atén els mitjans de comunicació, en una imatge d'arxiu / Rocío Fernández (Europa Press)

Catalunya no serà l'única autonomia beneficiada per la condonació del deute que arrossega amb l’Estat. Segons ha expressat la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, si es du a terme el pacte d’investidura que han tancat el PSOE i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que contempla la condonació del 20% del deute d’aquesta comunitat, s’extrapolarà a la resta d’autonomies amb el "mateix criteri", en funció de “l’infrafinançament” que van suportar cadascuna per la crisi financera del 2008.

“L'acord mateix amb ERC estableix que s'aplicarà el mateix criteri al conjunt de comunitats autònomes”, ha assegurat Montero en una entrevista en TVE. Ara bé, el percentatge que es condonarà a totes les autonomies no serà necessàriament del 20%. Per tant, el criteri, segons Montero, no és el percentatge del deute que té cadascun, sinó l'efecte que va tindre "durant els governs del Partit Popular" un cicle econòmic a la baixa, en què les comunitats autònomes es van veure obligades a endeutar-se i a desenvolupar retallades en sanitat, educació o polítiques de dependència.

La titular d'Hisenda en funcions ha aclarit que el text signat amb ERC el que s'estableix és una compensació per la disminució de recursos per motiu d'aquell cicle econòmic que es va viure en els moments més durs de la crisi financera. "Ho aplicarem al conjunt de comunitats autònomes com diu el text mateix que es va signar amb ERC", ha recalcat la ministra d'Hisenda en declaracions en TVE.

En el cas concret de Catalunya, l’acord al qual han arribat el PSOE i ERC implica que l'Estat condonarà fins a 15.000 milions d'euros de deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que representen el 20% dels 71.000 milions d'euros que deu ara la comunitat a l'Estat. A més, s'estalviaran 1.300 milions d'euros més pels interessos que hauria de pagar aquest crèdit si no fora condonat.

També et pot interessar

stats