Mollà critica la "incorrecta" visita de Morant als incendis perquè "no té cap competència"

La consellera d'Agricultura ha desmentit que s'alertara de la proximitat de les flames a les vies abans de l'incident del tren de Caudiel

Mireia Mollà a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC
28 de setembre 2022 - 11:15

La consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha desmentit que des del Centre de Prevenció d'Incendis de Castelló s'alertara de la proximitat de les flames a les vies abans de l'incident del tren de Caudiel.

Segons ha explicat en Les notícies del matí, l'avís de la tècnica que ha publicat el diari El Mundo, només avisava de la proximitat d'un depòsit de gas propà en una granja. "Si la tècnica haguera vist foc a la via, haguera posat l'advertència que s'observa foc en la via. Aquest missatge no està i la dreta vol manipular els fets en una desgràcia com la del tren", ha continuat.

Mollà també ha contestat als que l'acusen de no estar present durant els grans incendis que van castigar els boscos valencians durant la segona quinzena d'agost. "Crec que cap recurs que està centrant-se en emergències ha d'estar ocupat en una consellera que no té competències en emergències", ha dit.

"Si algú va, per a mi el que està fent és molestar i, per tant, critique a les persones que van anar, que no formen part del PMA i el que volien era una fotografia".

En aquest sentit, considera "incorrecta" la visita que va fer la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant als incendis de Begís i la Vall d'Ebo, perquè "no té cap competència en emergències i tampoc és la portaveu del Govern d'Espanya".

Al seu juí, la visita de Morant i de representants d'altres institucions "distorsiona la labor dels serveis d'emergència, que necessiten estar concentrats en el seu treball i no ocupant el temps, l'espai i l'atenció per una visita d'algú que no té cap competència sobre els incendis".

Fons de cooperació forestal

Sobre el fons de cooperació forestal que va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig, Mollà ha dit que està pensat "per a ajudar els ajuntaments, sobretot els que menys recursos tenen, a gestionar millor la seua massa forestal per a previndre els incendis".

De cara a la prevenció, la consellera ha destacat que el 80% dels municipis tenen els plans d'incendis forestals aprovats. "Començaren la legislatura amb seixanta plans i ara ja tenim més de 400. Això vol dir que ja està molt radiografiada la massa forestal, amb les mesures concretes per a cada entorn forestal".

Pla Hidrològic de la Conca del Tajo

El Ministeri per a la Transició Ecològica continua la tramitació del Pla Hidrològic de la Conca del Tajo, que es podria traduir en una retallada del 40% de l'aigua que arriba al Segura.

La conselleria ha dit que "encara no està aprovat" i que esperen que s'atenga la proposta de rebaixar el cabal ecològic a 6 o 6,5 metres cúbics d'aigua per segon "que garantiria la part ambiental i no tindria un impacte en l'agricultura".

Per a Mollà, "si hi ha aigua en la capçalera, els transvasaments són factibles i garanteixen la necessitat hídrica del nostre territori".

Al mateix temps, ha explicat que la Generalitat està fent els deures i s'ha aconseguit una assignació de 110 milions d'euros per a millorar la capacitat de dues depuradores d'Alacant, que permetria que "quasi la meitat de l'aigua del transvasament vinga de dues depuradores amb les aigües que ara van a la mar".

No és una carrera per abaixar impostos, és una carrera per a pal·liar els efectes dels costos de la vida en una situació crítica

En el debat de política general es va parlar de fiscalitat i Puig va explicar el pla de reforma fiscal del Consell. Mollà ha matisat que "no és una carrera per abaixar impostos, és una carrera per a pal·liar els efectes dels costos de la vida en una situació crítica."

Segons la consellera, la reforma fiscal del Consell és un "estímul per a les persones que necessiten més impuls i suport dels poder públics". No té res a veure amb la del PP, que "posa el focus en impostos que afecten les rendes altes i no amb les persones senzilles".

També et pot interessar

stats