Mollà creu que l'ampliació del port de València acabarà en els tribunals

La consellera reclama al Consell que faça valdre els acords i acusa l'espanyol de "deixadesa de funcions"

La consellera Mireia Mollà, aquest dimarts
La consellera Mireia Mollà, aquest dimarts / À Punt NTC

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, s'ha mostrat convençuda que l'ampliació nord del port de València "està abocada a acabar en els tribunals" perquè "no és la que estava emparada per la declaració d'impacte ambiental (DIA)". En ser preguntada sobre qui presentarà el recurs davant la justícia, la resposta era contundent: "El Consell ha de fer valdre els acords".

En declaracions als mitjans aquest dimarts, Mollà ha apuntat que encara que l'Advocacia de la Generalitat no depén de la Conselleria que ella encapçala, Transició Ecològica recordarà que el Consell va aprovar unes mesures cautelars vinculades a la revisió del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de l'Albufera que s'han de respectar. "Diuen clarament que l'objectiu és ampliar la part marina en la protecció del llac" i mentre duren "qualsevol classe d'infraestructura que puga impactar sobre la zona que es pretén protegir deu estar paralitzada", ha recalcat. 

Per tant, "no es pot aprovar una ampliació del port en una zona que pot impactar sobre l'espai de l'Albufera, que no és només terrestre sinó també marí", ha insistit. I ha afegit: "Si algú vol un mar Menor per a l'Albufera que ho diga, jo no. Ni tampoc vull convertir la part marina del llac en un pàrquing per a vaixells". 

Més encara, ha assenyalat que "fins i tot amb aquells extrems la normativa posterior fa que si hi ha replantejaments sobre l'estat ambiental es puga requerir nova avaluació". "I està clar —ha recalcat— que la DIA fins i tot sobre aquella ampliació del port no es va plantejar correctament en els impactes que anava a tindre a les platges del sud de València i a l'Albufera".

Ampliació sense certificar

La consellera ha lamentat que "encara hui", com diu des de fa dos anys, no ha vist "ni a un funcionari ni un tècnic que signe cap document que certifique" que l'ampliació nord del port que programa l'Autoritat Portuària de València no necessita una DIA. El que hi ha de moment, ha aclarit, és un informe del port que va encarregar a una consultora, però que encara no s'ha certificat "per cap autoritat competent". Així doncs, veu probable que la qüestió acabe en els tribunals.

I ha acusat al govern espanyol de "deixadesa de funcions" quan va emetre la resolució coneguda divendres, que ella qualifica de "discutida", en què no posava impediments per a la construcció d'una nova zona de contenidors que completa l'ampliació nord del port. "Haurà de discutir-se si es va fer d'acord amb la norma en deixar que el port fora jutge i part en una ampliació que a parer tècnic nostre impactaria de manera decidida i crítica l'Albufera".

L'APV: "L'ampliació fa molta falta"

Preguntat sobre aquest aspecte, el president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, s'ha limitat a dir que el col·lapse pels efectes combinats del recent temporal i la vaga de transportistes demostren que "l'ampliació fa molta falta". En les instal·lacions portuàries, que han estat tancades fins a set dies en les últimes dues setmanes a causa de la mala mar, s'acumulen fins a 22 vaixells en cua que esperen a descarregar els contenidors. Aquest dimarts encara es treballa al 50% de capacitat pels darrers moments de la parada de camioners, però l'APV calcula que entre el final d'aquesta setmana i el principi de la següent es normalitzaran els fluxos de faena.

També et pot interessar

stats