El model de ciutat, el comerç local i el transport interurbà enfronten el govern de Castelló de la Plana i l'oposició
Els sis aspirants a l’alcaldia de la capital de la Plana Alta intercanvien propostes i crítiques al plató d’À Punt en el segon dels debats electorals
Quan queden cinc dies per a les eleccions municipals del 28 de maig, els sis candidats i candidates a l’alcaldia de Castelló de la Plana han confrontat programes electorals en un debat organitzat per À Punt Mèdia. El model de ciutat, el comerç local i el transport interurbà han sigut alguns dels assumptes que més han planat sobre els discursos i que ha evidenciat la divisió entre blocs: govern i oposició. És el segon debat dels tres previstos i ha estat moderat pels periodistes Victòria Maso i Mathies Muñoz. La cita ha ajuntat al plató de la radiotelevisió valenciana l’actual alcaldessa i candidata pel PSPV, Amparo Marco; la líder de l’oposició i aspirant del PP, Begoña Carrasco; el segon tinent d’alcalde en l’executiu i candidat de Compromís, Ignasi Garcia; el representant de Ciutadans, Eduardo del Pozo; l’aspirant d’Unides Podem - Esquerra Unida (UP-EU), Marisol Barceló; i per Vox, Antonio Ortolá. Els sis han participat en un intercanvi dinàmic d’intervencions en què no han faltat cartells ni encreuaments de retrets.
El model urbanístic ha centrat el primer bloc. L’alcaldessa i el segon tinent d’alcalde s’han esforçat per a reivindicar la gestió dels últims anys, en què s’ha aprovat el nou planejament urbanístic i han coincidit a ressaltar la importància de garantir l’habitatge perquè és “un dret com una casa”. També d'ampliar el parc públic de vivenda. La primera regidora ha destacat que gràcies al nou planejament ha sigut possible executar la inversió milionària de l'empresa energètica Ignis al port, que suposa la instal·lació d’una planta de processament i emmagatzematge d’hidrogen verd i amoníac que crearà mil llocs de treball i destinarà 130.000 metres quadrats a polítiques d’habitatge. Per la seua banda, l’aspirant de Compromís s’ha congratulat per haver “desterrat el model d’especulació salvatge del PP, que arruïnava famílies i xicotetes empreses”. A més, ha advocat perquè l’Ajuntament de Castelló de la Plana gestione directament els pisos de la Sareb i limite el preu del lloguer a les zones tensionades. Barceló, d’Unides Podem, ha coincidit en trets generals, però ha demanat avançar per a aconseguir una ciutat “humana, sostenible, solidària, amb perspectiva de gènere” i que “prime els barris”.
Des del bloc de dretes han plogut les crítiques en bloc a la gestió urbanística del tripartit, als qui han acusat d’immobilisme. “Han estat hivernant i no han dut a terme les polítiques que necessita la ciutat”, els ha retret Del Pozo, que també ha aprofitat per a llançar alguna pulla al PP, en un intent per situar-se en el centre de l’espectre polític i allunyar-se del bipartidisme tradicional. La representant dels populars ha carregat contra l’executiu liderat per Amparo Marco i s’ha reivindicat com l'única opció de canvi: “Fa huit anys que perdem el temps i jo vull retornar la vida a la ciutat”, ha proclamat Carrasco, que ha dit també que el PGOU ha nascut “caducat”. “Ja està bé de ser la germaneta pobra de la Comunitat Valenciana”, ha amollat la líder de l’oposició. Per la seua banda, l’alcaldable de Vox han arremés contra les polítiques d’esquerres i el que considera “fanatisme climàtic”: “Ja em diran vostés per a què serveix la perspectiva de gènere a l’hora de fer un carril bici”, ha ironitzat, en referència a les propostes de la candidata d’Unides Podem. I ha assegurat que Vox vol “una ciutat per a persones, no per a les coses”. “Volem un Castelló de la Plana i un Grau còmode i lliure de traves”, ha dit, per a advertir seguidament que combatran “la conversió en zona de vianants desmesurada”.
Zones de baixes emissions i la conversió del centre per a vianants
Pel que fa a la mobilitat, els candidats dels partits de l’oposició han criticat durament les polítiques dels partits del Fadrell de convertir el nucli urbà de la ciutat en zones per a vianants que, diuen, ha perjudicat greument els comerços del centre. “Han convertit Castelló en una gimcana”, ha assegurat Carrasco, que ha apuntat que l’aposta de l’ametla central “no és el que necessita la ciutat”. En el mateix sentit s’ha pronunciat el candidat de Vox, que hi afegeix que aquest projecte suposa “arruïnar la vida dels comerços i les persones que es troben al centre” i proposa com a solució la “llibertat deambulatòria, tant en vehicle com de vianants”. “Són dues coses compatibles”, ha sentenciat. També Del Pozo s’hi ha pronunciat, reconeixent que s’ha de facilitar l’accés de les persones al centre i fomentar l’activitat comercial” amb bonificació de pàrquing per als clients que hi consumisquen o eliminant la zona blava, entre altres mesures.
Per contra, els candidats d’esquerres han apostat per una mobilitat més accessible, per la implantació de les zones de baixes emissions i una ferma aposta pel transport públic, el desenvolupament de la xarxa ciclista i la reducció del transport privat. “Hem de caminar cap a una ciutat més saludable i més accessible”, ha resumit Barceló, que s’ha dirigit als líders de dretes per a retraure’ls que, si no aposten per aquest model, “estan jugant amb la vida de les persones”. Marco ha defensat la gestió del seu govern amb l’assignació d’onze milions d’euros dels fons europeus per a les zones de baixes emissions i ha reconegut que la digitalització, l’accessibilitat i la sostenibilitat encara són reptes als quals han de fer front. La millora de la connectivitat de la ciutat amb l’àrea metropolitana ha sigut una de les apostes d’Ignasi García, que, en línia amb el seu partit, ha demanat que les competències de les rodalies es transferisquen a la Generalitat per a millorar les freqüències del transport, unificar les tarifes i coordinar els horaris.
Divisió en la taxa turística
Dues qüestions han protagonitzat la tercera part del debat, relativa al model turístic: la implantació de la taxa aprovada pel Botànic i la politització del món de la festa denunciada per les dretes. Ha sigut l'alcaldable de Ciutadans, Del Pozo, qui ha encetat el meló sobre l'impost. De nou, la divisió entre blocs ha sigut clara. UP-EU i Compromís han defensat la taxa sense matisos, mentre que, en nom del PSPV, Marco ha considerat que no és convenient aplicar-la en el cas concret de Castelló de la Plana per a no desincentivar el volum de turistes. El seu company en el govern municipal, en canvi, ha advocat per un gravamen "autonòmic" per a no portar "maldecaps" als visitants, "solidària" i "territorial".
Per la seua banda, Barceló (UP-EU) ha fet una crida a "superar el turisme de xiringuito", que "sols contempla els recursos naturals com si foren serveis", i a treballar per a trobar la manera de "compatibilitzar la protecció dels drets naturals amb l'ús i gaudi dels entorns naturals". PP, Vox i Ciutadans han coincidit a rebutjar en bloc la taxa turística. "Ens fa menys competitius i perdre oportunitats", ha opinat Carrasco (PP). En la mateixa línia s'han manifestat Del Pozo i Ortolá, que han considerat que el gravamen "posa un pal en la roda" del turisme i encareix els serveis.
Pel que fa a les festes, les crítiques més rellevants han eixit de boca de la candidata del PP i el candidat de Vox. Mentre que la primera acusava el govern tripartit de Fadrell d'"autoritari" per haver "cessat tot d'una" la junta de festes per a triar-ne una de nova "ditocràticament", el segon exigia "despolititzar" el món de la festa. També ha demanat fomentar tradicions a Castelló de la Plana, com els bous al carrer o la Setmana Santa. "Estem al costat de les festes, però de totes", ha resolt Ortolá.
El Fadrell celebra els assoliments i l'oposició aposta per abaixar els impostos
L’últim bloc s'ha centrat en el model econòmic. Els candidats del PSPV i de Compromís han defensat la gestió dels últims huit anys, criticant l’escenari que els va deixar el PP. Marco ha celebrat que la ràtio d’endeutament ha baixat del 80% al 16% en l’actualitat, mentre que García ha apuntat que amb la mateixa població que el 2015, hi ha 5.000 aturats menys i 20.000 persones més que cotitzen en la Seguretat Social a pesar de la inflació. Tot i això, ambdós han proposat una bateria de mesures per a millorar la vida dels castellonencs i castellonenques. La candidata a la reelecció aposta per reforçar les polítiques de benestar social i ocupació i el líder de Compromís per abaixar les taxes universitàries, entre d’altres.
Ignasi García ha posat en dubte quin seria l’impacte d’abaixar els impostos, com demanen el PP o Vox. Carrasco li ha respost que “hi ha marge de maniobra”. La candidata popular ha reclamat tornar a les famílies “els dèsset milions que han sobrat al consistori” perquè aquestes puguen arribar a fi de mes. En un sentit semblant, Ortolá ha defensat eliminar “radicalment” la despesa “totalment innecessària” de l’Ajuntament i acabar amb l’impost de plusvàlua. Per la seua banda, Barceló i del Pozo han debatut al voltant de la importància de recuperar l’activitat agrícola, els camps de cultiu, davant de la davallada que ha patit aquest sector en els últims anys.
Finalment, sobre possibles acords per a governar, cap candidat ha volgut anticipar les seues intencions i tots ells han reconegut que serà la ciutadania qui decidisca en les urnes aquest diumenge quins seran els possibles pactes. Només el líder de Ciutadans ha reconegut que està disposat a parlar, “des del centre i el liberalisme”, amb totes les formacions per a arribar a acords.