La moció de censura del PSOE és la quarta que arriba al Congrés en 40 anys de democràcia

Les mocions a Suárez el 1980 i a González el 1987 van fracassar, així com la de Pablo Iglesias a Rajoy l'any passat.

Vista panoràmica del Congrés dels Diputats
Vista panoràmica del Congrés dels Diputats / CONGRÉS DELS DIPUTATS

La moció de censura presentada pel PSOE és la quarta que arriba al Congrés en 40 anys de democràcia, i la segona contra l'actual president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, després de la liderada pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que no va tirar avant. Les presentades contra Adolfo Suárez el 1980 i contra Felipe González el 1987 tampoc van tindre èxit, almenys numèricament. 

La d'aquest dijous, que es pot seguir en directe en el web d'À Punt Mèdia,  és la quarta moció de censura que es presenta des de 1978. La primera va ser l'any 1980. Adolfo Suárez era el president del Govern i va ser el PSOE qui la va presentar amb Felipe González com a candidat. Aquell any, ETA va assassinar 90 persones i l'economia vivia moments crítics, amb una inflació disparada al 15%. González tenia la derrota assegurada per no comptar amb els suports necessaris i ho reconeixia sense pudor. La moció va quedar rebutjada, però va servir per a espentar la carrera política de González, que dos anys després guanyaria les eleccions amb majoria absoluta. 

L'any 1987 es capgiren les coses. Sent president Felipe González, Antonio Hernández Mancha, líder d'Aliança Popular, va presentar una moció en un moment també marcat per ETA i l'economia. La banda terrorista havia comés alguns dels atemptats més sagnants, com el d'Hipercor, i la reconversió industrial havia deixat l'atur en un 21%. Però la moció estava abocada al fracàs. El PSOE tenia majoria absoluta i cap grup de l'oposició li va donar suport. La derrota va ser la tomba política d'Hernández Mancha i d'una Aliança Popular que es refundaria en el Partit Popular actual. 

Tres dècades després, de nou un partit s'atrevia a presentar una moció de censura al Govern, en aquest cas al de Mariano Rajoy. Amb la lluita contra la corrupció com a bandera, l'any passat, el líder de Podem, Pablo Iglesias, protagonitzava el tercer intent de moció de censura de la democràcia, que també va ser rebutjada per la cambra. Serà la d'aquest dijous un nou fracàs o per primera vegada en la història tirarà avant?

També et pot interessar

stats