Mireia Mollà veu "acceptable" el cabal ecològic del Tajo-Segura

La consellera de Transició Ecològica assegura que "el transvasament està garantit", però insisteix que el cabal hidrològic no s'augmente el 2026

La consellera Mireia Mollà durant la cimera mundial del clima el passat desembre
La consellera Mireia Mollà durant la Cimera Mundial del Clima el desembre passat / À Punt NTC

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha considerat "acceptable" que el cabal ecològic del Tajo-Segura se situe en set hectòmetres cúbics, ja que amb aquesta quantitat "el transvasament està garantit". No obstant això ha insistit que no s'augmente el 2026.

Mollà ha avançat que la conselleria utilitzarà els sis mesos d'al·legacions al pla per a negociar que el cabal ecològic que ha de passar per Aranjuez (Madrid) no s'augmente a partir de 2026.

El cabal ecològic se situa actualment en 6 hm³, mentre que el ministeri pretenia elevar-lo fins a 8,52 hm³ en aquesta revisió. Finalment, s'ha quedat en 7 hm³, encara que el text proposa que el cabal ecològic al seu pas per Aranjuez s'augmentarà de manera gradual, de tal manera que el 2026 se situaria en huit. Així, la Generalitat intentarà evitar aquesta pujada.

Per això, Mollà ha defensat la "moderada satisfacció" del govern valencià, i ha destacat que aquest pla inclou un element que fins ara "no s'havia assumit", el fet que "la situació ecològica del Tajo no és òptima per la falta de depuració de les aigües de Madrid".

"Pot ser que el govern de Madrid abans tenia molt de poder sobre els governs de l'Estat i no volien fer veure que tenien un problema gran", ha manifestat, i ha apuntat que ara es destinaran 800 milions d'euros d'inversió per a solucionar la "depuració d'aigües deficient" que "acaba aportant al Tajo aigües brutes", la qual cosa ha considerat una "bona notícia".

De fet, ha considerat que mitjançant aquestes infraestructures, "es demostrarà que la depuració afavorirà les condicions del riu", per la qual cosa "ja no es necessitaria augmentar el cabal el 2026 o 2027".

Recursos hídrics

D'altra banda, Mollà ha indicat que aquest pla d'inversions al Tajo se solaparà amb els fons de reconstrucció, que poden permetre un altre tipus d'obres en infraestructura hídrica com poden ser les dessalinitzadores.

De fet, en el seu pla, el ministeri "s'ha compromés, mentrestant i al mateix temps", a escometre un programa d'obres "ambiciós", dotat amb més de 500 milions d'euros, i destinat sobretot a augmentar la capacitat de la dessalinitzadora de Torrevella, a realitzar la interconnexió amb la zones de regadiu i a introduir energia renovable amb la finalitat que "no es posen en risc les activitats socioeconòmiques associades als usos de l'aigua enfront dels nous escenaris de canvi climàtic".

En aquest sentit, Mollà ha incidit que els "recursos d'aigua, en plural", sempre són "benvinguts en una comunitat en clara tensió hídrica, i que pateix la virulència dels efectes del canvi climàtic", per a la qual l'aigua és "determinant".

A més, ha remarcat que no poden ser un "govern irresponsable" i "demanar no fer res amb circumstàncies que poden fer que no hi haja transvasament", com ja va passar durant 2017 i 2018 per falta d'aigua en la capçalera.

"La Generalitat no pot ser un govern que es tanque, que faça guerres i que no tinga clar que està en una zona d'alta tensió hídrica. Els recursos d'aigua són importants, la reutilització, les dessalinitzadores i el transvasament. Tots junts han de garantir el transvasament", ha manifestat.

També et pot interessar

stats