El ministre Puente descarta una segona pista a l'aeroport d'Alacant-Elx perquè les aerolínies "no en veuen la necessitat"

Transports estima que el recinte aeroportuari ja pot créixer fins als 26 milions de passatgers anuals després de l'ampliació prevista per Aena

El ministre Puente, en el fórum "Connexions i infraestructures per a Alacant" este divendres
El ministre Puente, en el fórum "Connexions i infraestructures per a Alacant" este divendres / Europa Press

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible tanca la porta, almenys de moment, a la segona pista que reclamen el Consell i les organitzacions empresarials per a l'aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández. El ministre del ram, Óscar Puente, està este divendres de visita institucional a la capital de l'Alacantí i ha argumentat que són les aerolínies mateixes les que "diuen que no hi ha necessitat" d'esta segona via d'aterratge i enlairament. Ja només amb l'ampliació que ha confirmat el govern espanyol, que comporta una inversió de 600 milions d'euros, la infraestructura aeroportuària augmentarà la capacitat fins als 26 milions de passatgers anuals, ha remarcat.

El titular de Transports, que ha participat en el fòrum "Connexions i infraestructures per a Alacant" a Casa Mediterrani, ha recordat que l'aeròdrom d'Alacant té ara mateix al voltant de 16 milions de passatgers cada any. I ha esmentat altres exemples com el de Londres-Gatwick, pel qual passen 35 milions de viatgers amb una única pista. "Sembla que es poden moure més passatgers amb una pista" ha ressaltat, al mateix temps que ha insistit que la infraestructura alacantina està "lluny del potencial no perquè tinga una sola pista, sinó perquè té possibilitats de creixement que no van associades solament a la segona pista".

En este context, ha insistit que "de moment" no es durà a terme la segona pista, però ha insistit que això "no vol dir que no es faça quan es considere necessari". "Ara mateix, les aerolínies no la consideren necessària. Els números diuen que tenim marge de creixement, a deu milions de passatgers més. Si fora necessària una segona pista, no hi ha cap raó per a oposar-s'hi", ha reiterat el màxim responsable dels aeroports espanyols.

Puente ha destacat l'anunci que va fer recentment Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena), de 1.000 milions d'euros d'inversió a repartir entre les terminals dels aeròdroms de València i Alacant. El segon s'endurà més del 60% dels fons previstos per a dur a terme una ampliació que permetrà "tindre més capacitat per a més viatgers". En concret, es preveu un creixement de 16 a 26 milions en volum de passatgers. La licitació de les obres està prevista per a l'últim trimestre de l'any.

"El que es farà és dotar de terminal, de més línies, més capacitat per a poder créixer en operacions. En això estem treballant. No tinc cap raó per a no ajudar a esta terra si puc fer-ho i és necessari el que es planteja", ha assenyalat Puente.

Així mateix, ha apuntat que el marc regulador per a la presa de decisions en els aeroports és el DORA (Document de Regulació Aeroportuària), un "instrument seriós, rigorós i regulador d'inversions" que, a parer seu, ha servit per a "introduir racionalitat en criteris a l'hora de prendre decisions en grans infraestructures". Esta norma inclou un supervisor independent, les administracions i les aerolínies, que —ha afirmat— són "les que pagaran les infraestructures".

Connexió amb Alacant

Preguntat per la variant de Torrellano, la via que unirà la ciutat d'Alacant amb l'aeroport, el ministre ha assegurat que és una prioritat per al seu equip. "Posarem el turbo per a tindre-la en marxa al més prompte possible. Posarem tota la carn a la graella perquè la variant vaja com més ràpid millor", ha subratllat, encara que no ha volgut comprometre terminis.

Quant a la possible electrificació provisional de les vies del tren, Puente ha recalcat que necessiten que "el corredor mediterrani no es talle". "Fins que no estiga feta la variant de Torrellano el pas és per on és i, si no electrifiquem, el tallarem", ha advertit. No obstant això, ha afirmat que "si hi ha una alternativa, no hi ha cap problema". Este assumpte serà, precisament, un dels que tractarà amb l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, amb qui el ministre té previst reunir-se este divendres. Puente ha assenyalat que li agradaria parlar amb el veïnat per a conéixer quina opinió té sobre el tema.

També et pot interessar

stats