El ministre Albares no descarta que hui culmine l'acord polític sobre Gibraltar
L'homòleg britànic i el comissari Sefcovic ja desbloquejaren el 12 d'abril els punts més espinosos de la negociació
El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, espera que en la reunió d'este dijous amb la Unió Europea i el Regne Unit a Brussel·les s'avance "tant com siga possible" per a tancar l'acord sobre la situació de Gibraltar després del Brexit. No ha descartat, de fet, que hi haja entesa entre les parts hui mateix. "Els equips han treballat intensament i han acostat encara més posicions en les últimes setmanes, i jo espere que hui ho fem tant com siga possible i si es pot, definitivament", ha declarat en arribar a la cita.
Albares ha de negociar amb l'homòleg del Regne Unit, David Cameron, en una reunió en què també estan presents el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Sefcovic i el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo. Damunt de la taula està la definició de la relació d'este territori britànic amb els Vint-i-set després de l'eixida del Regne Unit.
Es tracta de "continuar les discussions" al més alt nivell polític, han informat a Europa Press fonts comunitàries en "el mateix format" que la reunió de l'abril passat. Aleshores Sefcovic, Cameron, Albares i Picardo se citaren també a la capital comunitària per a desencallar les negociacions, després de dos anys i mig de converses i díhuit intents de negociar sense avanços definitius.
Desgel a l'abril
Brussel·les i Londres van escenificar aquell 12 d'abril el desgel polític de les converses després de dos anys i mig de negociació tècnica sense que transcendiren avanços concrets. La cita es va produir, a més, dies després del malestar creat en el govern espanyol per les declaracions d'un altre vicepresident comunitari que va posar en dubte les opcions d'acord abans que es produïren les eleccions europees del 9 de juny. Aleshores, Cameron i Sefcovic evitaren comparéixer al final de la trobada, però asseguraren mitjançant un comunicat conjunt que hi havia progressos "significatius" que van permetre acordar "línies polítiques generals" que feien referència també a l'aeroport, béns i mobilitat. A la cita acudiren també Albares i Picardo en "un format a quatre" que es repeteix este dijous, apunten les fonts comunitàries, amb l'objectiu de concloure l'anhelat "Acord UE-Regne Unit".
L'acostament, no obstant això, va despertar les alertes a Londres. Els diputats de la comissió de vigilància de les relacions amb la Unió Europea en la Cambra dels Comuns exposaren la setmana passada en una carta la "preocupació" pel risc que els pactes suposen una cessió de sobirania per part del Regne Unit. Cal tindre en compte que Gibraltar haurà d'alinear-se amb part del patrimoni comunitari sota l'escrutini del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). En l'escrit, els parlamentaris feien una crida a suspendre les negociacions.
Des de l'inici de les converses s'apunta a la supressió de la Reixa, com anomena Espanya a la línia de control militar entre la colònia britànica i el municipi gadità de La Línea de la Concepción, en l'istme de Gibraltar. També es contempla l'entrada de facto de Gibraltar a Schengen, i per a això els controls fronterers hauran de traslladar-se al port i l'aeroport. El Regne Unit rebutja que siguen agents espanyols els que efectuen estos controls, i per esta discrepància hi ha sobre la taula una proposta perquè durant un període transitori de quatre anys la tasca recaiga en l'Agència Europea de Fronteres (Frontex).
Un altre dels aspectes més espinosos de la negociació, de la qual a penes han transcendit detalls en els més de dos anys transcorreguts, és el de l'aeroport de Gibraltar. L'aeròdrom també es troba construït en l'istme que uneix el penyal amb la resta de la península i és territori en disputa. Espanya reclama l'ús compartit de les instal·lacions perquè se'n puga beneficiar tota la regió, però el Regne Unit s'oposa rotundament perquè considera que xoca amb la postura adoptada respecte a la sobirania.