Millor detecció precoç i més informació, les mesures resultants del comité de crisi d’Igualtat

Aquest juliol han mort set dones a causa de la violència de gènere, i podrien ser huit

Reunió del comité de crisi del Ministeri d'Igualtat / À Punt NTC

Set dones han sigut víctimes de crims masclistes aquest mes de juliol; huit si es confirma la mort de la jove Erica Vanessa, de 22 anys, assassinada aquest dilluns com a violència de gènere, fet que la Guàrdia Civil està investigant.

Davant d'aquest escenari, el Ministeri d'Igualtat ha reunit aquest dimarts el gabinet de crisi que es convoca quan se superen els cinc assassinats en un mes. Volen saber què està passant i quines mesures es poden aplicar, ja que l'estiu és un factor de risc perquè les dones passen més temps amb el maltractador. Per això cal estar especialment alerta davant de la violència masclista, afirma la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell. 

Durant la reunió, el Ministeri, la Fiscalia, responsables del Sistema VioGén i les comunitats autònomes han analitzat el repunt de casos del mes que acabem de tancar, incloent-hi el crim masclista d'Antella del 9 de juliol, que va deixar tres xiquets orfes. Només una de les víctimes, de 54 anys, a Màlaga, havia denunciat.

El Ministeri d’Igualtat demana col·laboració ciutadana, especialment en l'entorn més pròxim a les dones que pateixen violència masclista, perquè elles moltes vegades o no poden o no estan en condicions de denunciar, explica Rosell. 

Si es confirma el cas d'Utrera, les tres últimes víctimes no arribaven als trenta anys, i per això creix l’alarma per la banalització de la violència masclista entre el jovent. En aquest sentit, la delegada del Govern contra la Violència de Gènere ha destacat que no pot ser que els missatges que arriben a la joventut siguen de “relativització de les violències masclistes i encara molt menys de negacionisme”. Rosell s’ha pronunciat així en clara al·lusió a Vox, que afirma que la violència no té gènere i sol desmarcar-se en aquest sentit en els minuts de silenci, com va passar a les Corts després de l’assassinat d’Antella

Com a resultat de la trobada del comité de crisi, l'administració s’ha posat deures: millorar la detecció precoç en centres de salut, serveis socials o policials, i informar més i millor dels recursos disponibles perquè les dones puguen abandonar entorns de violència, i millorar la formació de les persones que intervenen en el procés de denúncia, com ara les traductores i els traductors. 

Aquesta ha sigut la primera reunió telemàtica d'Asunción Quinzá, la nova secretària autonòmica d'Igualtat de la Generalitat, que ha afirmat que la lluita contra la violència de gènere “és una prioritat d’aquest Consell”, raó per la qual s’ha creat un comissionat especial per a tractar el cas. “Açò és un treball de tots”, ha postil·lat. 

També et pot interessar

stats