Mazón proposa un "finançament incentivat" en benefici de tots en lloc del "singular"

El president de la Generalitat reclama marge perquè les comunitats autònomes puguen actuar sobre els impostos indirectes 

Mazón, este dimecres en el fórum de El Mundo
Mazón, este dimecres en el fòrum d''El Mundo' / Generalitat

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha proposat, en lloc del "finançament singular" que planteja el govern espanyol per a Catalunya, "un finançament incentivat en benefici de tots" que done marge a les comunitats autònomes per a actuar sobre els impostos indirectes. Així s'ha pronunciat en el primer dels fòrums autonòmics del cicle informatiu "L'Espanya vertebrada", organitzat per El Mundo amb motiu de la celebració del 35 aniversari, on ha considerat necessari "obrir la reflexió" perquè el finançament no siga "la manta del pobre" sinó que hi haja "manta per a tots".

El mandatari valencià és partidari d'estudiar "el concepte d'incentiu", de manera que es done un marge per a actuar sobre impostos com l'IVA, que grava el consum, a aquelles comunitats que poden aportar més a la caixa comuna i que poden aconseguir que a Espanya entre més activitat econòmica i més divises.

Per posar un exemple, ha assenyalat que si de 100 euros d'IVA que recapta la Comunitat Valenciana, 50 són per a l'autonomia i 50 per a la caixa comuna, el fet de donar llibertat a esta autonomia perquè en comptes de 100 hi entren 120 euros, eixos 20 addicionals podrien repartir-se, amb un incentiu per a la Comunitat Valenciana. Es tracta, segons Mazón, de "donar marge per a complir amb un mínim i aconseguir eixe excedent que beneficie a tots".

Segons ha assenyalat, amb este extra es podrà dotar "més i millor al conjunt d'Espanya, en un pacte multilateral, no singular, i en una caixa comuna i no privilegiada" en la qual les autonomies que aporten tinguen un incentiu.

També et pot interessar

stats