Mazón carrega contra el tracte "singular" de Sánchez cap a Catalunya: "És un insult"

El PSPV defén una negociació "multilateral" per a reformar el model de finançament autonòmic, mentre que Compromís exigeix atendre la "singularitat valenciana"

Mazón, este dilluns a Gandia / À Punt NTC

La reforma del sistema de finançament entra en una nova fase de confrontació entre el govern d'Espanya i la Comunitat Valenciana. La Generalitat alça la veu contra l'anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, que este diumenge va avançar en una entrevista al diari La Vanguardia que veia "factible" un finançament "singular" per a Catalunya. Una picada d'ullet amb què el mandatari socialista vol guanyar-se el suport d'Esquerra Republicana (ERC) per a poder investir el candidat del PSC, Salvador Illa, president de l'executiu autonòmic.

La possibilitat que la comunitat veïna reba un tracte diferencial és "un privilegi" per als catalans i "un insult" per al Consell i els valencians. El president, el popular Carlos Mazón, ha carregat contra Sánchez i l'ha acusat de discriminar territoris com la Comunitat Valenciana. "Açò del tractament singular per al separatisme català és el conte de cada dia", ha lamentat el mandatari, que insisteix que l'executiu estatal està usant "el mateix modus operandi" que amb els indults, la reforma de la malversació en el Codi Penal o l'amnistia. "Primer ho neguen, després hi haurà rumors i, després, finançament singular a l'acte" ha denunciat. En este punt ha recordat que la Comunitat Valenciana ha de fer un sobreesforç per a contrarestar la falta de finançament que pateix i oferir els serveis bàsics assistencials a la població, com per exemple la sanitat.

El tracte singular és discriminatori per al govern valencià, però no per al PSPV. Asseguren, de fet, que la Comunitat Valenciana ja el rep i que es materialitza a través de l'extra del Fons de Liquiditat, l'anomenat extra FLA. En declaracions als mitjans de comunicació este dilluns, el síndic, José Muñoz, ha posat el cas valencià com a exemple de la "singularitat" que utilitza l'executiu de Sánchez amb altres territoris que no són Catalunya. "Nosaltres tenim una situació d'infrafinançament i hem sigut tractats amb singularitat", ha insistit. Igualment, ha recriminat que "la inacció i la ineptitud de Mazón" han portat la valenciana a ser l'única que ha hagut d'anar a este règim de singularitat "perquè hem hagut de ser rescatats".

En tot cas, Muñoz ha posat el focus en la necessitat urgent de reformar el sistema de finançament autonòmic, per a la qual cosa cal un consens entre PP i PSOE per ser les formacions majoritàries. I ha aprofitat per a introduir un nou terme en la batalla dialèctica, la "multilateralitat". Ací està la clau per als socialistes sobre com ha de ser la negociació, amb Catalunya asseguda en una taula "amb la resta de comunitats autònomes". El síndic socialista ha reptat el president del Consell a dir en públic "quin model de finançament plantejarà a la Comunitat Valenciana" i ha exigit saber si el nou govern PP-Vox prioritzarà els criteris poblacionals com el de la població ajustada, o si harmonitzarà la postura sobre el deute històric perquè el soci d'ultradreta "no està a favor de condonar-lo".

Enmig està Compromís, que no veu amb mals ulls el concepte de "singularitat", però deixa clar que també s'ha d'atendre la valenciana. "No és excloent, Catalunya té unes necessitats i els valencians, unes altres. Resoldre'n una i no resoldre la que més ho necessita —en referència a la valenciana— no és, per a nosaltres, complir l'acord de govern que va signar Sánchez amb Compromís", ha advertit el síndic en les Corts, Joan Baldoví. Com ja va fer dijous, ha tornat a insinuar que la coalició podria retirar el suport al govern espanyol si s'aplica un tracte singular a Catalunya en finançament i no es resol al mateix temps el problema de la Comunitat Valenciana, l'autonomia pitjor finançada de tot l'Estat.

Per a intentar accelerar la reforma del sistema, Baldoví reivindica la seua proposta de llei de tracte just, una iniciativa que inclou també un fons d'anivellament i el deute històric valencià. Segons ha avançat hui, la formació valencianista té intenció de portar-la al pròxim ple de les Corts.

Amb les espases en alt pel finançament, Mazón ja va anunciar que posava a treballar l'Advocacia de la Generalitat per a veure de quina manera es pot canalitzar les reivindicacions valencianes per ser l'autonomia pitjor finançada de tot Espanya. Per al Consell, seure en la mateixa taula que Catalunya no seria suficient. I li ha llançat un repte a Salvador Illa: "Primer, ja veurem si és president de Catalunya i a quin preu ens costarà a tots els espanyols. I, en segon lloc, quan vulga ens canviem cromos. A veure qui està més necessitat, a veure qui està fent major esforç, a veure qui està sent més perjudicat".

També et pot interessar

stats