Mazón sobre l'informe de l’ONU: "No deuen haver llegit la llei. Ja he firmat 422 exhumacions de l'horrible dictadura franquista"

Afirma desconèixer l’escrit que qüestiona la llei de concòrdia valenciana i remarca que la norma que es tramita reconeix totes les víctimes, no sols les de la dictadura

Carlos Mazón escolta la pregunta d'un periodista durant la compareixença d'este divendres
Carlos Mazón escolta la pregunta d'un periodista durant la compareixença d'este divendres / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, assegura desconéixer l’informe de les Nacions Unides (ONU) que demana a Espanya que adopte mesures per a garantir que diverses lleis autonòmiques de concòrdia, entre elles la valenciana, preserven la memòria històrica sense vulnerar els drets humans.

El cap del Consell no ha donat fiabilitat a l’escrit que han dirigit tres relators de l'ONU al govern espanyol i que conté referències explícites a la llei de concòrdia valenciana, que han impulsat el PP i Vox a les Corts fa unes setmanes: "No el conec, m’ha paregut veure alguna notícia d’una possible filtració d’un possible informe", responia a una pregunta d’À Punt en concloure la compareixença en què ha presentat les ajudes per a les entitats de protecció d’animals de companyia.

“Entenc que en cap cas s'han llegit la llei valenciana, ni tampoc deuen coneixer la realitat de la Comunitat Valenciana, on en deu mesos que duc com a president he firmat 422 exhumacions de persones que van ser víctimes de l'horrible dictadura franquista", argumentava Mazón.

Per al president de la Generalitat, la norma que ha salvat el primer tràmit al Parlament valencià, "no sols consolida i blinda els drets de les víctimes de la dictadura franquista, sinó que, a més, incorpora nous drets per a unes altres víctimes de la violència política".

Cal recordar que la futura llei de concòrdia té en consideració, a més de les víctimes de la dictadura com en la llei de memòria vigent, les de la Segona República i també les del terrorisme etarra i islàmic, el que equipara totes les víctimes. Mentre des de la dreta veuen aquesta ampliació com una iniciativa per a reconéixer totes les víctimes per raons polítiques, les forces d’esquerra ho han interpretat com un blanqueig al franquisme, com van exposar en la sessió en què es va debatre la norma.

En la seua resposta, Mazón ha repetit fins a tres vegades la xifra de les 422 exhumacions de víctimes de la repressió franquista que s’han dut a terme des que, al juliol, va prendre possessió com a president de la Generalitat.

També et pot interessar

stats