Mazón: "S'han acabat els temps en què dicten des de la Generalitat quin és el valencià bo i quin el roín"

El president valencià veu "molt bona sintonia" amb l'AVL per a la "integració de tots els que som valencians i som defensors del valencià"

Mazón i Cantó, reunits aquest dilluns
Mazón i Cantó, reunits aquest dilluns / Jorge Gil (Europa Press)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha defensat aquest dimarts que cal avançar per a fer un valencià per a tots, que reculla totes les sensibilitats, enfront de la imposició d'"una mena de valencià" per part del govern autonòmic que, a parer seu, ha marcat els últims anys. "S'han acabat els temps de dictar des de la Generalitat quin és el valencià bo i quin és el valencià roín" ha proclamat el mandatari del PP, que es mostra "optimista" i "amb molt bones sensacions" després de la primera reunió amb la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó.

"Hem viscut anys en què des de la Generalitat s'imposava una classe de valencià com si foren els únics garants de les essències del valencià i això no és així: el valencià és de tots. Per tant, el que li he proposat a la presidenta de l'acadèmia és que avancem fent un valencià per a tots, que integre a tothom, que reculla totes les sensibilitats i fer normal el que al carrer la gent sent com a propi i genuí", ha manifestat en declaracions als periodistes durant una visita institucional a la Fira Hàbitat.

Mazón es pronuncia així l'endemà de trobar-se amb la presidenta de l'AVL, una reunió en què li va proposar "recuperar l'esperit fundacional" de la institució normativa i "revalencianitzar conjuntament els criteris lingüístics" de la Generalitat. Cantó, al seu torn, va demanar al president de la Generalitat que mantinga la "lleialtat institucional", que "estimen el valencià" i que fomenten l'ús "en tots els àmbits possibles" sense "retallades".

El cap del Consell va sol·licitar aquesta trobada al cap visible de l'AVL per a reclamar-li "gestos" que permeten que el valencià "represente a tothom" després de les últimes polèmiques entorn de la llengua. Va ser Vox qui va començar a emprar en el compte de xarxes Conselleria d'Agricultura, departament que gestionen des de mitjan juliol, un valencià no normatiu amb paraules no incloses en el diccionari de l'AVL. Després, el conseller d'Educació, José Antonio Rovira (PP), va dir que l'Acadèmia no té la "veritat absoluta" sobre el valencià. Unes declaracions que encengueren part de la societat i posaren de nou la batalla lingüística en primera línia de debat públic.

En aquest escenari, després de la reunió, Mazón ha afirmat que "hi ha una molt bona sintonia amb la presidenta de l'acadèmia per a avançar" en aquesta visió "integradora" que defensa el govern autonòmic del valencià. "M'alegre molt perquè tinc molt bones sensacions per a aquesta integració, per a aquesta sensibilitat de tots els que estimem, parlem molt, poc, però en qualsevol cas som valencians i som defensors del valencià. Aquest és l'objectiu i és com cal avançar. Soc optimista", ha declarat.

També et pot interessar

stats