Mazón diu que les víctimes de l'incendi ja han començat a rebre les primeres ajudes d'emergència

La cordialitat marca el debat de la sessió de control al Consell en un ple de les Corts marcat pel record a les famílies damnificades per la tragèdia

Així han sigut els primers dies després de l'incendi de Campanar / À Punt NTC

La primera sessió de control al govern valencià en les Corts després del tràgic incendi de Campanar ha estat protagonitzada aquest dijous pel to cordial dels diferents grups parlamentaris. Ha sigut un ple menys tens del que és habitual, amb el rerefons del record a les víctimes —deu d'elles mortals— i el reconeixement del treball dels bombers i la resta de cossos que intervingueren en el sinistre, on s'han deixat de costat les crítiques habituals entre oposició i executiu per a centrar-se en la prevenció i les polítiques d'emergències.

Després de guardar un minut de silenci per la mort de l'escriptor i diputat Fernando Delgado, el PSPV ha anunciat que renunciava a la tasca de fiscalitzar l'executiu, que comparteixen PP i Vox. Un gest que ha agraït el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha avançat des del faristol que algunes de les famílies damnificades pel foc han començat a rebre les primeres ajudes de l'administració autonòmica des de hui mateix.

En les dues torres residencials que acabaren sent past de les flames fa una setmana vivien vora 450 persones, que ho han perdut pràcticament tot. La Generalitat aprovava dilluns en un ple extraordinari una bateria d'iniciatives, per valor de quatre milions d'euros, per a pal·liar els danys derivats del sinistre i restituir les vides al veïnat afectat tant com es puga. La primera tanda de diners, que oscil·la entre 6.000 i 10.000 euros per pis en funció dels membres de la unitat familiar i destinada a despeses de primera necessitat, ja està en els bancs dels beneficiaris. Aquest mateix matí, "en temps rècord", les primeres víctimes —en concret sis famílies— "s'han trobat ja en el seu compte corrent les primeres ajudes d'emergència urgent", ha recalcat el cap del Consell, que s'ha mostrat satisfet per "l'eficiència" amb què ha treballat l'administració.

Abans, el síndic socialista José Muñoz ha oferit al mandatari autonòmic tancar un "gran pacte" per les emergències en què estiguen representats tots els grups polítics de les Corts i que compte amb l'assessorament d'especialistes i tècnics professionals per a previndre tragèdies com la recentment viscuda. Un gest que Mazón ha agraït i ha rebut amb mà estesa, tot i que el socialista li ha advertit que "no es tracta d'un xec en blanc". "En blanc no, el xec estarà ple", ha garantit el cap del Consell, en referència a les ajudes decretades per l'administració.

Des de Compromís, el portaveu, Joan Baldoví, ha reclamat la creació d'una comissió d'estudi sobre l'incendi en les Corts per a esclarir les causes, sense buscar "culpables". També ha volgut saber com valora el president la Generalitat la importància de tindre uns serveis públics de qualitat. "Quan arriba una tragèdia així és quan es veu la importància de tindre uns serveis públics forts, ben finançats per a poder ajudar ràpidament i amb contundència", ha manifestat el síndic des del faristol. Un guant que ha arreplegat Mazón: "Estic tan d'acord amb el 100% del que ha dit, és evident que aquestes dotacions ixen de l'impost dels ciutadans. I igual d'important és que funcionen bé, siguen eficaces i estiguen ben coordinades".

L'intercanvi dialèctic, majoritàriament assossegat, s'ha tensat un moment quan Baldoví ha criticat les "fotos" que va fer-se l'alcaldessa de València, María José Catalá —present a l'hemicicle perquè és diputada del PP—, en els nous habitatges habilitats per als afectats en el barri de Safranar. "Em preguntava quant de temps tardaria a aparéixer el retret polític en aquesta cambra i ja l'he vist. Renuncie al meu temps: no entraré en el reprotxe polític en un dia com hui", ha replicat Mazón.

Per damunt de les crítiques de l'oposició, el síndic de Vox José María Llanos ha tret pit per la bona gestió que, a parer seu, ha fet el Consell per a afrontar les conseqüències de l'incendi de Campanar. "Hem pogut escoltar aquests dies declaracions que pretenien remenar l'arbre quan no hi havia res per a tirar, perquè les mesures ja s'estaven adoptant des de la mateixa Conselleria de Justícia, a qui se li reclamaven des del minut u", ha retret. El president valencià s'ha limitat a agrair la "disposició" que, tal com ha dit, ha trobat tant en el diputat Llanos com en el seu partit i s'ha mostrat satisfet per l'"extraordinària" tasca dura a terme pel Consell.

També et pot interessar

stats