Mazón acusa Sánchez d'intentar "tapar els seus gravíssims problemes" amb els recursos contra les lleis de concòrdia

La líder del PSPV, Diana Morant, denuncia que el Consell de PP i Vox vol "blanquejar el franquisme" amb la reforma legislativa

El cap del Consell durant la visita a Gandia en què ha fet aquestes manifestacions
El cap del Consell durant la visita a Gandia / À Punt NTC

Les parts continuen l'intercanvi de retrets per l'anomenada llei de la concòrdia, amb què el Consell vol substituir la normativa valenciana de memòria democràtica. El govern espanyol ha anunciat que recorrerà al Tribunal Constitucional les reformes impulsades pels governs autonòmics de PP i Vox a la Comunitat Valenciana, Aragó i Castella i Lleó, i amenaça d'elevar-les a instàncies internacionals (l'ONU, el Parlament Europeu i el Consell d'Europa) per la possible col·lisió amb els convenis i compromisos signats en matèria de drets humans. El president Carlos Mazón ha valorat aquests moviments com una sobreactuació del govern de Pedro Sánchez per a "tapar els seus gravíssims problemes", que no ha mencionat, però poden interpretar-se com una referència vetlada al cas Koldo o la llei d'amnistia. "No hi ha cap dubte que l'única cosa que busquen és tapar això", ha manifestat el cap del Consell a preguntes dels periodistes.

"Jo continue treballant per la concòrdia. Crec que cal donar-li la categoria de víctimes de violència política a qui encara no la té", ha explicat Mazón en referència a les víctimes dels "11 crims no resolts d'ETA" als quals vol estendre la categoria de víctimes de violència política amb la nova norma.

En una línia d'arguments similar, el vicepresident Vicente Barrera (Vox) ha defés que l'objectiu de llei no és "eliminar cap dels drets que ja es reconeixien" sinó "ampliar-los", estenent la mirada al règim democràtic de la Segona República. "Des de l'any 1931 fins als nostres dies hi ha hagut moltes víctimes de persecució ideològica, política i religiosa, i el que estem és posant en pla d'igualtat a tots", ha manifestat Barrera, que ha reclamat que la "reparació siga per a tots i no per a uns quants".

Morant: "la llei no és de concòrdia, blanqueja el franquisme"

A Mazón i Barrera els ha respost la secretària general del PSPV i ministra de Ciència, Diana Morant. Considera que la reforma legislativa "no és una llei de concòrdia, és una llei que blanqueja el franquisme" i adverteix que els projectes normatius iniciats pels governs de coalició de PP i Vox a la Comunitat Valenciana, Aragó i Castellà i Lleó, suposen la "primera vegada que la dreta del nostre país no sols empra el relat històric alternatiu del franquisme sinó que el converteix en llei".

"La llei de memòria democràtica busca la justa reparació de les víctimes d'una dictadura i està ajustada a normativa i a tota la regulació europea que trasllada l'obligació al govern de reparar les víctimes de les dictadures", ha cordat Morant. La socialista ha advertit que el govern espanyol ja ha activat la maquinària parlamentària per a frenar la llei aragonesa, que si s'aprovara la portarà al Constitucional. "Si a la Comunitat Valenciana la proposició acaba convertida en llei, farem el mateix, combatre-la perquè no representa el nostre país i en lloc de reparar a les víctimes de la dictadura torna a victimitzar-les, perquè posa en el mateix nivell les víctimes i els seus assassins", ha anticipat.

També et pot interessar

stats