Marzà anuncia un pla per a donar a conéixer la riquesa rupestre del territori valencià

El Consell regula les visites guiades en 33 abrics de pintures prehistòriques, des del barranc de la Valltorta fins a Xaló.

Marzà, hui, durant la visita al Museu de la Valltorta | Generalitat
Marzà, hui, durant la visita al Museu de la Valltorta | Generalitat

La Generalitat vol impulsar el coneixement de l'oferta que la Comunitat Valenciana té en art rupestre. El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha anunciat hui durant una visita al Museu de la Valltorta un pla "per a reivindicar aquesta riquesa i donar a conéixer als visitants aquesta àmplia oferta cultural que mostra l’empremta dels valencians i valencianes que habitaren les nostres terres en la prehistòria". La iniciativa inclou l'impuls de les visites guiades en 33 abrics, ubicats entre el barranc de la Valltorta i Xaló, passant per Alcoi, la Vall de la Gallinera i Bicorb, molts dels quals no es visitaven amb un guia de manera habitual fins ara.

El responsable de Cultura de la Generalitat ha destacat que “amb aquesta nova iniciativa aportem encara més motius per a descobrir la nostra història i els nostres paratges des d’una altra perspectiva, amb unes condicions en què es respecta al màxim la seguretat dels visitants”.

Són 19 els abrics de les comarques de Castelló amb manifestacions artístiques de la prehistòria que es poden visitar amb guia: abric de la Rambla (Portell de Morella), la Covatina (Vilafranca), abric del Mas de Barberà (el Forcall), cingle de Palanques (Palanques), la Serradassa (Vistabella del Maestrat), coveta de Pere Tomàs (Atzeneta del Maestrat), abric d’en Melià (la Serra d'en Galceran), cova dels Rosegadors (la Pobla de Benifassà), la Joquera (Borriol), abric del Castell (Vilafamés), coves de la Saltadora (les Coves de Vinromà), abric de Centelles (Albocàsser), el Mas d’en Josep, cova dels Cavalls i coves del Civil (Tírig), cova Remígia i cingle de la Mola Remígia (Ares del Maestrat) i els dos abrics de Morella la Vella (Morella). Les reserves s’han de fer directament al Museu de la Valltorta o a les oficines de turisme municipals.

Pel que fa a les comarques de València s’han organitzat visites guiades a huit abrics amb pintures rupestres del massís del Caroig: coves de l’Aranya, abric de Los Gineses, El Charco de la Madera i La Balsa de Calicanto (Bicorb); El Cinto de las Letras (Dos Aguas), abric de Vicent (Millares), abric d'El Garrofero (Navarrés) i abric d'El Voro (Quesa). Les reserves es poden fer directament a les oficines de turisme dels municipis.

Quant a les comarques del sud es poden visitar sis jaciments d’art rupestre: el Pla de Petrarcos (Castell de Castells), la Sarga (Alcoi), Benialí i Benirrama (la Vall de Gallinera), cova de la Caputxeta (Dénia) i abric del Mansano (Xaló). Les reserves es poden realitzar directament a les oficines de turisme dels municipis i en el cas d’Alcoi també al Museu Arqueològic.

També et pot interessar

stats