Manuel Mata: "El Partit Socialista sempre ha pensat que al País Valencià les diputacions no tenen sentit"

El síndic del PSPV aclareix la postura dels socialistes davant la proposta de llei de buidar els organismes provincials de competències.

Manuel Mata: \"El Partit Socialista sempre ha pensat que al País Valencià les diputacions no tenen sentit\"
Manuel Mata: "El Partit Socialista sempre ha pensat que al País Valencià les diputacions no tenen sentit"

El síndic del PSPV-PSOE a les Corts, Manuel Mata, ha assenyalat en una entrevista a À Punt que "el Partit Socialista sempre ha pensat que al País Valencià les diputacions no tenen sentit". Mata aclareix així quina és la posició dels socialistes davant la proposició de llei per a buidar de competències les diputacions i incorporar-les a la Generalitat, anunciada per Podem ahir dilluns. 

Segons Mata, la Generalitat aposta per un grau d'autonomia de primer orde i les competències les podrien assumir les direccions generals, però "s'ha de fer amb acord polític, respectant la llei i no afectant la vida quotidiana de la gent dels pobles". 

Per a Manuel Mata, donar suport a la proposició de llei de Podem sense parlar amb els afectats "suposa obrir un conflicte polític amb les diputacions d'Alacant i Castelló", governades pel PP. Assegura que els socialistes "apostem per una cosa diferent que és plantejar una llei per a veure com transferir competències de les diputacions a la Generalitat".  No obstant això, el síndic del PSPV no s'ha mostrat a favor del tot d'aquesta opció: "La meua opinió no és del tot negativa". El portaveu socialista ha apuntat que "causaria molts més problemes dels que tenim ara" perquè s'hauria de modificar la llei de coordinació de diputacions del 1983 i podria desembocar en una guerra política.

Un altre dels punts que Mata ha destacat és que la Generalitat té un pressupost de 20.000 milions d'euros, la Diputació de València en té 450 (dels quals 100 es destinen a l'Hospital General), la Diputació d'Alacant rep 250 milions i la de Castelló, 165. El síndic del Grup Parlamentari Socialista diu que aquest sistema "no és eficient" i que "són institucions anacròniques protegides per la Constitució Espanyola.

"Apostem per una negociació política i no per una imposició"

"Apostem per una negociació política i no una imposició", aquesta és la línia que  seguiran en aquest tema. Assenyala que les institucions provincials tendeixen a desaparéixer, però que ho han de fer també de la Constitució. La posició que mantenen és "que les comunitats que vulguen, que les mantinguen, però ací a la Comunitat Valenciana apostaríem per altres fórmules que permeteren a la Generalitat gestionar millor les competències".  

Bonig defén les diputacions

La presidenta del PPCV i síndica del partit a les Corts, Isabel Bonig, ha eixit en defensa de les diputacions. Ho ha fet aquest divendres davant els micròfons d’El matí À Punt. 

Segons ha dit, per a modificar les institucions provincials "no és suficient presentar una llei". Per a Bonig, canviar l'organitzacio territorial de l'Estat suposa una reforma constitucional.

"Conec la tasca de les diputacions, fan coses que no es noten, però es propera i porta molts dels serveis públics", afegeix. Critica el desconeixement del treball que realitzen i s'ha mostrat "totalment en sintonia" amb el president socialista de la Diputació de València, Toni Gaspar, que ha emplaçat Podem a "parlar amb els alcaldes dels pobles abans de llançar propostes sense reflexió".

També et pot interessar

stats