Manuel Martínez Sospedra: “Vox i Podem comparteixen una estratègia populista i volen destruir la Constitució vigent”

El doctor en Dret Constitucional considera que "toca" reformar el text constitucional tot i que l'escenari polític "no és el perfecte".

El doctor en Dret Constitucional, Manuel Martínez Sospedra, en l'entrevista realitzada en 'Les notícies del matí'
El doctor en Dret Constitucional, Manuel Martínez Sospedra, en l'entrevista realitzada en 'Les notícies del matí' / A Punt Mèdia

Hui es commemora el 40é aniversari del referèndum de la Constitució del 1978. Els espanyols i les espanyoles es donaven un text de drets i obligacions, de normes i també d’una filosofia democràtica per a començar a caminar. Poc queda ara del context en què va nàixer, una societat que buscava eixir de la dictadura i fer un pas cap a la democràcia. 

Per a parlar de la Carta Magna, la seua història, la seua salut, les amenaces i les fortaleses, Les notícies del matí ha entrevistat aquest dijous el doctor de dret constitucional a la Universitat de València i a la Universitat Cardenal Herrera CEU de València, Manuel Martínez Sospedra. 

Sospedra ha sigut contundent i ha dit que “toca reformar la Constitució” perquè ha envellit però “l’escenari polític d’ara no és el perfecte”. Segons ha explicat, la situació és complicada per dues raons: ha augmentat la fragmentació política i els partits actuals “no han desenvolupat ni els costums ni la cultura de formar coalicions”. Per això, ha dit que dur a terme la modificació de la carta magna és “entrar en un terreny desconegut” tant per al PP com al PSOE, que són els únics que poden dur avant una reforma viable per aglutinar vora el 50% dels vots, però no tenen ni la capacitat ni la voluntat de fer reformes. “És molt difícil fer una reforma constitucional que tinga el mateix grau de suport parlamentari que té el text de la Constitució vigent”, ha augurat. 

Compara Vox amb Podem

El doctor en Dret Constitucional ha dit que l’escenari polític actual s’ha complicat “perquè tenim un problema nou” que és l’emergència de dos forces polítiques hostils a la Constitució i que són nostàlgics els dos de l’estat nacional: Vox i Podem. Sospedra ha destacat d’aquests dos partits que comparteixen “una estratègia populista i volen destruir el text constitucional vigent i substituir-lo per una altra cosa”. Per al professor, Vox té un programa polític incompatible amb la jurisdicció constitucional i Podem planteja una democràcia liberal en forma de república presidencialista sense alternància en el poder. En aquest sentit, ha esmentat Rubén Martínez Dalmau, candidat de Podem a la Generalitat, com a gran defensor d’aquestes idees. 

“Tenim un estat federal incomplet”

Hi ha consens sobre la necessitat de reformar la Constitució perquè no s’ha fet cap manteniment ni s’han corregit vicis d’origen. Entre ells, per exemple, la preferència de l’home sobre la dona en la llei successòria que ve de l’any 1398. També s’ha de corregir un dels defectes més greus que té la Constitució, que “no és pel que diu, sinó pel que no diu”. En el moment de la redacció no es va poder arribar a un acord explícit sobre l’estructura territorial de l’estat, el títol 8 de la carta magna. 

“No hi ha un model constitucional de l’estat de les autonomies i el que tenim és un estat federal incomplet perquè no hi ha resposta directa de la Constitució”. Així, afig que la descentralització política és escassa perquè no hi ha instruments institucionals mitjançant els quals el govern central i els governs autonòmiques estiguen en comunicació i aquests no tenen possibilitat d’influir en la determinació de les polítiques públiques comunes i això comporta conflictivitat institucional per temes de competències.

"Semblança institucional entre el sobiranisme català i Vox"

També ha sigut contundent Sospedra a l’hora d’explicar que cap reforma institucional donarà mai satisfacció a un moviment polític independentista con ara el català que vol un estat català independent. En aquest sentit ha apuntat que “hi ha una enorme semblança institucional entre les propostes polítiques del sobiranisme català i les de Vox”. “Vox és la imatge especular (el reflex) del sobiranisme català”, ha sentenciat. 

També et pot interessar

stats