Mañueco jura el càrrec com "el president de tots, sense distinció d'ideologies" i inicia el primer govern amb Vox

El parlament de Castella i Lleó acull la presa de possesió en un acte marcat pels retrets de l'extrema dreta a l'absència de Feijóo

Alfonso Fernández Mañueco pren possessió com a president de la Junta de Castella i Lleó
Alfonso Fernández Mañueco pren possessió com a president de la Junta de Castella i Lleó / Nacho Gallego (Efe)

Alfonso Fernández Mañueco (PP) ha jurat aquest dimarts el càrrec com a president de la Junta de Castella i Lleó en la XI legislatura, la segona que ell assumeix, amb la voluntat de ser "el president de tots, sense distinció d'opinions o ideologies". Materialitza així el pacte de govern amb Vox i l'entrada de l'extrema dreta en un executiu autonòmic per primera vegada Espanya. 

En un breu i emocionat discurs, el ja president ha apel·lat a la "col·laboració de tots", en referència expressa al govern, als grups polítics i als agents econòmics i socials. "Insistisc, de tots", ha reiterat Fernández Mañueco que ha recordat que Castella i Lleó "no és, ni pot ser mai" el projecte d'un només partit o d'un només govern. "Ha de ser-ho de tota la societat. I, per això, tota la societat ha d'implicar-se", ha demanat el dirigent autonòmic, que ha oferit "moderació, diàleg, tolerància, integració i un esperit obert i constructiu" per a poder "créixer amb la diversitat d'opinions i el debat públic".

Fernández Mañueco ha reivindicat a més "la política de gestió davant de la política de gestos" i ha asseverat que, en un moment en el qual "tot Espanya observa Castella i Lleó", es posarà "de moda".

El president de Castella i Lleó ha jurat el càrrec en un acte on les mirades es repartien entre ell, els membres del seu govern bicolor, PP-Vox, i un públic entre el qual destacava la presència de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, l'expresident espanyol Mariano Rajoy i el líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal. Però més que els presents, cridava l'atenció l'absència del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha evitat compartir cap foto amb Vox. El polític gallec ha excusat haver faltat a la cita perquè hui havia de presentar el seu programa econòmic als agents socials. 

A pesar que no ha assistit, Mañueco l'ha inclòs en la llista d'agraïments amb què ha adornat el discurs de presa de possessió. En concret, li ha agraït el "suport" que "sempre" ha tingut per part de Feijóo "en l'àmbit polític i en el personal, des de fa molts anys, però especialment des que és president del partit". El mandatari de Castella i Lleó ha donat les gràcies també a altres dirigents i exdirigents del PP presentes en l'acte, entre els quals hi havia els expresidents autonòmics Jesús Posada, Juan José Lucas i Juan Vicente Herrera, elstres del PP. 

També ha assegurat a la ministra d'Educació, Pilar Alegría, igualment present en l'acte, que el de Castella i Lleó serà "sempre" un govern lleial amb el d'Espanya en tot el que beneficie la nació i per a garantir la integritat i llibertat, però també en defensa dels interessos de la comunitat autònoma. 

Vox retrau que no haja estat Feijóo

El president de Vox, Santiago Abascal, s'ha mostrat crític amb l'absència a Valladolid del líder nacional del PP. "Hui no hi havia un lloc més important en què estar que a Castella i Lleó", ha lamentat, tot i que ha evitat jutjar-ho explícitament. "No em correspon a mi jutjar les agendes d'altres líders, però no dubte del suport de Feijóo als seus líders territorials", ha indicat Abascal a preguntes dels mitjans, per a manifestar després que és al mateix Feijóo a qui correspon explicar per què no estava present. Per a Vox, ha remarcat, "sí que és una prioritat defendre aquest govern", ha recalcat.

També et pot interessar

stats