La majoria dels centres escolars de zona castellanoparlant voten mantindre les assignatures en valencià

El subdirector de política lingüística, Vicent Satorres, anticipa en Les notícies del matí que el percentatge més alt de canvis, des que el Consell va activar la potestat de triar al desembre, s'ha produït "al sud d'Alacant", però "no és exagerat"

El subdirector de Política Lingüística, Vicent Satorres / À Punt NTC

La majoria dels centres escolars en les zones de predomini lingüístic en castellà han decidit mantindre les assignatures en valencià el curs que ve, renunciant a la potestat que els obria la nova disposició aprovada al desembre dins de la llei d'acompanyament de pressupostos, segons ha pogut saber À Punt. El mateix subdirector de política lingüística, Vicent Satorres, ho ha insinuat en una entrevista en Les notícies del matí. "Hi ha comarques [castellanoparlants] de Castelló o de València on volen continuar amb el projecte lingüístic, vol dir que tindran el valencià com a assignatura d'ensenyament [d'altres matèries] (...) En la zona del sud d'Alacant té un percentatge més alt de canvi, però tampoc no és exagerat, sí que hi ha interés pel valencià", ha explicat.

Al desembre el Consell va incloure una modificació de la norma 4/2018 de plurilingüisme a través de la llei d'acompanyament de pressupostos, per a deixar a voluntat dels 261 centres de les zones castellanoparlants l'ús del valencià com a llengua vehicular de l'ensenyament. La disposició modificava el sistema vigent, pel qual l'alumnat de zones exemptes rep classe de Valencià, però no s'examina de l'assignatura i al mateix temps havia de rebre almenys una matèria troncal en aquesta llengua, com podia ser Matemàtiques o Història.

El subdirector de política lingüística també ha defés en els micròfons d'À Punt la conveniència de la futura llei de llibertat educativa, que els grups parlamentaris del PP i Vox han presentat aquesta setmana com a proposició de llei a les Corts per a substituir la norma de plurilingüisme. Justifica Satorres el marge de decisió que es vol donar a les famílies perquè entén que "forçar l'aprenentatge del valencià no és bo". I discrepa de les crítiques que adverteixen de l'amenaça de regressió en el coneixement del valencià per la voluntarietat que recupera la norma. Per contra, "espera" que la certificació amb títols oficials del valencià que es cursa a les aules "tinga un efecte positiu" de cara a l'interés per la llengua.

El síndic popular, Miguel Barrachina, ha assegurat que el Consell vol aprovar el seu paquet legislatiu, inclosa la nova norma educativa, abans que acabe el període de sessions, al juny. Satorres dona per fet que si bé "el curs que ve hi haurà coses que s'hauran de posar en marxa", la norma es desplegarà veritablement ja per al curs 2025-2026.

També et pot interessar

stats