La 'llei mordassa' del PP seguirà en vigor: fracassa l'intent de reforma en el Congrés

ERC i Bildu es desmarquen del PSOE i Unides Podem i tomben la proposta en sumar els seus vots al bloc conservador

Manifestants contra la ‘llei mordassa’ davant les portes del Congrés
Manifestants contra la ‘llei mordassa’ davant les portes del Congrés / À Punt NTC

La llei de seguretat ciutadana del PP, coneguda com llei mordassa, no es reformarà aquesta legislatura i continuarà en vigor. L'últim intent ha fracassat en el Congrés aquest dimarts perquè el govern espanyol i els socis parlamentaris no han aconseguit tancar un acord per a derogar-la ni modificar-la.

Fa tres anys que el Partit Nacionalista Basc (PNB) va registrar la primera proposta per a canviar la norma, que el govern de Mariano Rajoy va aprovar en 2015 com a resposta a les mobilitzacions socials sorgides arran del 15M. La possibilitat ha quedat ara descartada després que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i EH Bildu hagen votat en contra del text en la comissió d'Interior, en considerar que es mantenia intacte el nucli més lesiu de la llei. Així, va camí de complir huit anys i, de fet, va ser la més usada durant l'estat d'alarma decretat per la pandèmia de covid-19.

El suport dels dos partits nacionalistes era necessari perquè la iniciativa poguera seguir el tràmit i passar al ple del Congrés. Els 18 vots de PSOE, Unides Podem i PNB no han sigut suficients per a tirar avant el dictamen de la reforma perquè els nos d'ERC i Bildu s'han sumat als 17 que tenia el bloc conformat per PP, Vox, Ciutadans, UPN (Grup Mixt) i Junts (Grup Plural).

És la segona vegada que la reforma de la llei mordassa es frustra. Ja va passar en 2019 per la convocatòria d'eleccions generals. Però a diferència d'aleshores, ara ha sigut per la impossibilitat d'arribar a un acord entre la coalició de l'executiu estatal i els socis de la investidura. Els quatre punts que han centrat des de l'inici les discrepàncies són: el material antidisturbis, les faltes de respecte a l'autoritat, la desobediència i resistència i les anomenades devolucions en calent.

La ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha lamentat el nou fracàs i ha criticat l'"entossudiment" del PSOE per a negociar. "Cau en comissió la derogació de la llei mordassa. Em resulta incomprensible l'entossudiment a negociar del PSOE. En l'oposició es va comprometre a derogar-la completament", ha escrit la ministra en Twitter després de saber-se el resultat de la votació.

També et pot interessar

stats