Incomplir l'estat d'alarma: des de cent euros fins a un any de presó

Les sancions per incomplir les mesures van des de les multes econòmiques fins a les penes de presó.

Un cotxe de la Policia Nacional patrulla els carrers de Còrdova
Un cotxe de la Policia Nacional patrulla els carrers de Còrdova / Sales (Efe)

L’incompliment de les mesures incloses en el decret que declara l’estat d’alarma davant la crisi sanitària del coronavirus poden costar als ciutadans des de multes de cent euros fins a penes de tres mesos de presó per un delicte de desobediència i de quatre anys per atemptat contra l’autoritat.

El llistat de sancions amb què treballen les forces i cossos de seguretat de l’Estat es basen en quatre normes: la llei de seguretat ciutadana, coneguda com la llei mordassa, la llei de salut pública, la de protecció civil i el Codi Penal.

Qui no acate les mesures dictades pel decret d’alarma pot enfrontar-se, per exemple, a sancions d’entre 100 i 600 euros per retirar una tanca, 30.000 euros per negar-se a identificar-se davant un agent, o fins a 60.000 euros per conductes que posen en risc la salut de la població.

El delicte de desobediència als agents de l’autoritat, personal de seguretat privada, i a partir d’ara també el personal sanitari, es castiga amb una pena d’un a tres mesos de presó. Els agents hauran de remetre les seues actuacions a les subdelegacions de govern, sempre que siga possible, acompanyades d’un informe fotogràfic.

L’executiu confia en el civisme i la responsabilitat de la ciutadania, per la qual cosa no s’ha volgut regular al detall les possibles sancions. Estem davant una crisi sanitària i no de seguretat, insisteixen des del govern, per la qual cosa les sancions per incompliment de les normes decretades es tractaran conforme a les lleis ordinàries que ja contemplen delictes com el de desobediència.

També et pot interessar

stats