La Llei d'impuls de la mediació buscarà descongestionar els jutjats
Obligarà a intentar resoldre els conflictes civils i mercantils més comuns abans de recórrer a un jutge.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de la llei d'impuls de la mediació. Es tracta d'una mesura que obligarà a intentar solucionar els conflictes civils i mercantils més comuns mijançant una figura mediadora abans de recórrer a un jutge per a descongestionar els jutjats.
La llei entrarà en vigor d'ací a tres anys i busca resoldre conflictes d'una manera més àgil, amb la possibilitat que siga gratuïta. L'objectiu és que quan es tinga algun problema no tot acabe en el jutjat, com explica Amparo Peris, presidenta de la Federació Mediació Comunitat Valenciana (IVMED).
D'aquesta manera, s'ajudarà a les persones que tinguen un conflicte a trobar una solució a través de la mediació professional. Aquesta mediació extrajudicial serà un tràmit necessari per accedir a la via judicial, tot i que no serà obligatori finalitzar el procés o arribar a un acord que pose fi al litigi.
Fins ara, acudir a un mediador per a resoldre un conflicte és totalment voluntari i es tracta, a més, d'una opció poc habitual. Una manera d'afrontar la justícia que, amb el canvi que suposa la llei d'Impuls de la Mediació, es veurà forçada a evolucionar.
La norma serà totalment efectiva d'ací a tres anys i afectarà els conflictes civils i mercantils més comuns, com ara els temes de divorci i custòdia dels menors, patrimoni, conflictes entre socis o reclamacions inferiors als 2.000 euros.
A la Comunitat Valenciana també hi ha una llei sobre mediació que es va aprovar el passat novembre, que no és obligatòria i que comprén la resta de conflictes no regulats per la llei estatal, és a dir, tots els que no són d'àmbit civil i mercantil.