La llei d’acompanyament continua la seua tramitació en les Corts tot i les esmenes del PP i Ciutadans
La llei dels ports és la més polèmica, ja que, segons PP i Podem, possibilitaria la privatització del port de Dénia.
El ple de les Corts ha rebutjat, amb els vots dels partits del Botànic, les esmenes a la totalitat a la llei d'acompanyament presentades pel Partit Popular i Ciutadans en un debat en el qual han criticat algunes de les modificacions normatives que es plantegen.
Tant el PP com Podem han censurat especialment la de la llei de ports, que consideren que obriria la porta a la "privatització" del de Dénia després del fitxatge per part d'una coneguda naviliera de José Manuel Orengo, exasesor del president de la Generalitat, Ximo Puig. Aquesta llei habilita el Consell perquè regule supòsits i procediments per a establir noves formes de gestió de ports de titularitat de la Generalitat
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha defensat les mesures que contempla la llei, com a "important suport legislatiu dels pressupostos per a fer realitat els drets socials i la decència cívica".
Per la seua banda, la portaveu adjunta del PP Eva Ortiz ha afirmat que la seua esmena és "al caos, al sectarisme i l'opacitat" que representa aquesta norma. A més, ha acusat el Consell de voler "pervertir la llei i saltar-se controls" com el d'Intervenció.
El portaveu socialista, Manolo Mata, li ha contestat a Ortiz que entén que el PP puga tindre una posició contrària a la llei de pressupostos però no a la d'acompanyament, que contribueix "a solucionar els forats d'altres èpoques", i li ha retret que estiga "falsejant la veritat aprofitant que no tenen arguments".
Per la seua banda, el diputat de Podem, Antonio Montiel, ha assegurat que esperaven "més ambició" en aquesta llei en la qual "sobren pegats" i ha defensat les seues propostes d'impost sobre les estades en establiments turístics i sobre les begudes ensucrades.
Pel que respecta a Compromís, la portaveu adjunta del partit, Mireia Mollà, ha criticat el discurs de Montiel, i ha assenyalat que ella no veu "pegats" en aquesta llei, sinó "temes que valen la pena". A més, ha ressaltat que la tasca dels grups és treballar per a "passar d'una llei bona a una molta millor".
Finalment, el diputat de Ciutadans, Tony Woodward, ha defensat la seua esmena davant del "caos legislatiu" i ha criticat "l’obsessió del Consell amb les reversions".
La llei d’acompanyament preveu, entre altres mesures, la creació del fons FinInVal per a impulsar projectes d’inversió i innovació de les conselleries. D’aquesta manera, l’Institut Valencià de Finances (IVF) gestionarà els instruments financers que aportaran el capital a les iniciatives.