Llarena reclama al tribunal de Sardenya l'entrega de Ponsatí i Comín

Els exconsellers catalans acompanyen Puidgemont en la primera vista per a resoldre la petició del jutge espanyol

Carles Puigdemont (centre), acompanyat pels europarlamentaris Antoni Comín i Clara Ponsatí en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont (centre), acompanyat pels europarlamentaris Antoni Comín i Clara Ponsatí, en una imatge d'arxiu / Jan Van De Vel (Parlament Europeu/Europa Press)

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha emés una provisió per a informar al tribunal d'apel·lació de Sàsser, a Sardenya, que les ordes de detenció i lliurament contra els exconsellers Clara Ponsatí i Antoni Comín continuen vigents.

El jutge reclama així també l'entrega dels europarlamentaris en saber "a través de mitjans de comunicació" que estan a l'illa italiana acompanyant l'expresident Carles Puigdemont, que afronta aquest dilluns la primera vista per la petició de Llarena perquè l'entreguen a Espanya, petició que va motivar el seu arrest el 23 de setembre passat.

Llarena va fer una petició anterior perquè el tribunal d'apel·lació acorde el lliurament immediat a Espanya de Puigdemont perquè entén que la qüestió prejudicial que va plantejar al Tribunal de Justícia de la UE no invalida l'euroorde vigent sobre la seua detenció i que l'expresident de Catalunya no té ara com ara immunitat parlamentària.

Els advocats de Puigdemont Gonzalo Boye i l'italià Agostinangelo Falles, que defenen que l'euroorde està suspesa i per tant no hi ha motiu per a la detenció, anticipen que la primera vista no resoldrà la situació de manera immediata, fins i tot si es continua amb el procés d'entrega previst després de l'orde europea de detenció i lliurament.

Comín: "Hem vingut per a demostrar que l'Estat italià no reconeix la vigència de l'euroorde"

Llarena empara la petició sobre Ponsatí i Comín en la legislació europea que recull que "quan es conega el parador de la persona buscada, l'autoritat judicial emissora podrà comunicar directament a l'autoritat judicial d'execució l'orde de detenció europea", segons han informat fonts del Tribunal Suprem.

"Hem vingut per a demostrar amb els fets que l'Estat italià, el govern italià i la policia italiana respecta la nostra llibertat de circulació i no reconeix la vigència en aquest moment de l'euroorde de detenció europea", ha afirmat el mateix Comín en declaracions als mitjans, enfront del tribunal de Sàsser.

I sobre la possibilitat de ser detingut ha afegit: "Nosaltres tenim una immunitat de desplaçament, que no ha sigut alçada, malgrat el suplicatori per molt que diga el jutge (Pablo) Llarena, l'euroorde està suspesa des del moment en què ell va elevar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE [...] L'euroorde en aquest moment està suspesa".

També et pot interessar

stats