Compromís i Unides Podem defenen l'ecotaxa turística

Els socis del PSPV fan una reivindicació de la coalició de Govern, tot i les diferències puntuals i en benefici de tots els ciutadans

Lima, aquest dilluns, al debat de política general
Lima, aquest dilluns, en el debat de política general / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de setembre 2021 - 19:11 Actualitzat: 27 de setembre 2021 - 20:45

El síndic de Compromís, Fran Ferri, també s'ha mostrat reivindicatiu amb el camí que ha de seguir el govern del Botànic, però evitant crítiques directes. Al llarg de la seua intervenció Ferri ha coincidit amb Podem i ha reivindicat la taxa turística en benefici de la vivenda per als joves i també en benefici del medi ambient. Una ecotaxa que de moment no compta amb el suport del PSPV-PSOE. Ferri s'ha dirigit a Puig i l’ha animat a fer que la declaració d'emergència climàtica implique també mesures valentes i concretes. "No podem demanar l'emergència climàtica, senyor president, i continuar defenent infraestructures com la megaexpansió del port de València, que contaminarà la nostra Albufera i la nostra ciutat", ha dit.

"No és el moment de paraules buides ni de posar-se de perfil davant les grans decisions que ens venen", ha emfatitzat. Ferri ha remarcat els llocs de treball que crearà aquesta transformació. I ha assegurat que el treball del Consell beneficia la Comunitat Valenciana i els seus ciutadans. "Aquest govern del Botànic està ajudant a crear llocs de treball de qualitat amb les seues polítiques i hem de seguir eixe camí", ha dit. Ferri ha contraposat aquest treball amb el que feia el PP quan governava. Ferri ha fet una defensa tancada de la coalició de govern. "El Botànic no és un mal menor; és la nostra fórmula. Encara que de vegades siga més difícil o tinguem moments complicats, a Compromís ens agrada governar en coalició", ha incidit. 

 El síndic de Compromís ha dedicat bona part de la seua intervenció a insistir que és necessari fer front al canvi climàtic i també ha apostat per acabar amb la desigualtat o el masclisme, entre altres. Ferri ha acusat PP i Vox de voler tornar al passat, "on els seus furtaven a mans plenes i els valencians i valencianes patíem les seues injustícies". I ha apostat per un Botànic "transformador i valent" que durant els pròxims anys ha de prendre mesures mediambientals, econòmiques o socials que responguen als reptes actuals". També ha recordat el problema del finançament i ha anunciat una campanya de recollida de firmes per a exigir un nou sistema. "Els governs espanyols ens han furtat milers de milions d'euros en les últimes dècades", ha criticat. 

 Ferri també ha fet referència a la deficient situació del sistema de rodalia en tota la Comunitat Valenciana. Ha mencionat, com a exemple, que sols aquest dilluns hi ha hagut huit cancel·lacions de trens. El 20 de novembre, ha dit, Compromís eixirà al carrer en defensa d'un sistema més eficient. 

La falta de fons de l'Estat ha centrat part del seu discurs, criticant que el govern espanyol tracta a la Comunitat Valenciana "com una colònia" i no com una autonomia. Ha exigit que realment s'execute el 10% dels pressupostos generals de l'Estat, que el govern central aporte el 50% dels diners per a sufragar la dependència i que no "discrimine" amb el repartiment de fons europeus. "És corrupció territorial: els governs espanyols han robat milers de milions d'euros als valencians en les últimes dècades i aquest poble té dret a saber on està els diners", ha proclamat.

Davant aquesta situació ha defensat la importància de sumar-se a la manifestació unitària contra l'infrafinançament autonòmic del 20 de novembre, com la que va omplir els carrers de València en 2017, i ha anunciat una campanya de recollida de signatures en els pròxims mesos per a portar a Madrid les reclamacions dels valencians i exigir al Govern "que escolte".

El síndic de Compromís Fran Ferri durant la seua intervenció
El síndic de Compromís Fran Ferri durant la seua intervenció

Lima: "El Botànic està demostrant estar a l'altura. El que falta és una oposició de veritat"

Els tres partits que formen el govern del Botànic, el PSPV-PSOE, Compromís i Podem, tanquen aquest dilluns el debat de política general a les Corts. La primera que ha intervingut ha sigut la síndica de Podem, Pilar Lima, que ha apostat per la unitat d'acció al si del Botànic. Lima ha dit que alguns "saliven" imaginant que el Consell es trenca i ha parlat de "pluralitat" i no de feblesa. "Estem demostrant estar a l'altura del que suposa governar en coalició, amb molta negociació, molt diàleg i molta capacitat d'arribar a acords", ha emfatitzat. Lima creu que la ciutadania no castiga les diferències sinó que exigeix "capacitat de diàleg" entre forces polítiques que pensen diferent. "Som un sol govern, un govern de coalició i aquest govern és la voluntat popular. I aquest govern està demostrant estar a l'altura", ha resumit. "Llarga vida al Botànic", ha dit. I ha conclòs que el que falta és "una oposició de veritat". "Més propostes i menys tanques publicitàries", ha dit en referència al PP valencià.

Lima ha reiterat l'aposta per la sanitat pública, per la reversió dels hospitals de gestió privada i ha anunciat la voluntat del seu grup parlamentari d'impulsar una llei de salut mental. Al llarg de la intervenció, Lima s'ha mostrat crítica amb l'ampliació del port de València, ha defensat la taxa turística (que no té el consens de tot el govern valencià), ha incidit en una llei d'igualtat que ajude a la conciliació i ha dit que treballarà per ficar la joventut al centre de la recuperació econòmica. La síndica també ha dit que des del Botànic s'ha de "pressionar el PSOE" per a aprovar la llei de vivenda que evite desnonaments i regule els preus dels lloguers. El nou finançament, una nova fiscalitat i la necessitat d'avançar cap a un model federal també han format també dels temes destacats que ha mencionat.

Mata: "El Botànic està fresc"

El síndic socialista, Manolo Mata, ha tancat el torn en les intervencions dels tres socis del Botànic. Mata ha rebutjat novament l'ecotaxa turística, que "ni és eco ni és taxa", ha dit. Mata ha parlat d'un govern que "té idees, que està fresc", i ha fet una crida contra el pessimisme. I ha mencionat el procés de vacunació com a procés exemplar, que ha tingut la col·laboració dels valencians i les valencianes. 

 Mata ha deixat clar que es camina cap a una transició ecològica i també cap a una transició digital, en clau d'igualtat. També ha defensat novament la necessitat de millorar Rodalies, "perquè no s'adeqüen al segle XXI". En clau de finançament, ha valorat el reconeixement de l'infrafinançament com a "insostenible" per part del govern espanyol. 

El síndic ha dit que el Botànic "ha guanyat la batalla de la llengua", perquè el 70% de la gent tria estudiar en valencià. I durant el discurs ha remarcat l'aposta pels impostos progressius, ha assegurat que "tots els barracons tenen un col·legi en construcció al costat" i ha deixat clar que prorrogar la concessió de Ribera Salud "és il·legal". 

Puig: "El poble valencià es mereix la nostra millor voluntat i capacitat de sumar" 

El cap del Consell, Ximo Puig, ha fet una resposta conjunta als tres síndics del grups que donen suport al pacte del Botànic. Durant la intervenció, Puig ha dit que el nou temps s’aborda des de la màxima convicció del diàleg i com una oportunitat histórica. 

El president de la Generalitat ha afegit que el projecte del seu govern és “robust” i ha defensat “l’esperança enfront de l’odi”, tot indicant que “el futur no està escrit, l’escriurem nosaltres”. Puig ha conclòs assenyalant que comença un temps de recuperació i reinvenció. “El poble valencià es mereix la nostra millor voluntat i capacitat de sumar”, ha dit. 

També et pot interessar