Els lideratges estatals aterren a Andalusia en l'últim cap de setmana de campanya

Puig farà costat aquest diumenge al candidat socialista, Juan Espadas, en un acte a Còrdova amb la majoria de presidents autonòmics del PSOE

El president estatal del PP, Alberto Núñez Feijoó, participa en un acte electoral en Còrdova amb el candidat popular a la reelecció, Juanma Moreno
El president estatal del PP, Alberto Núñez Feijoó, participa en un acte electoral a Còrdova amb el candidat popular a la reelecció, Juanma Moreno / Rafa Alcaide (Efe)

Quan falta poc més d’una setmana perquè sis milions i mig d’andalusos i andaluses decidisquen qui els governarà la pròxima legislatura, les cares més visibles de la política estatal han aterrat a Andalusia per a fer campanya per les seues respectives candidatures. El focus, però, ha transcendit l’àmbit autonòmic i s’ha posat també en assumptes estatals i internacionals.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha participat en un míting a Cártama (Màlaga) juntament amb el candidat socialista Juan Espadas i s’ha pronunciat per primera vegada sobre la decisió del govern algerià de congelar les relacions comercials amb l’estat espanyol. Sánchez ha acusat el PP de parlar malament d’Espanya "dins i fora" i  de "blocar" qualsevol avanç social. 

Espadas ha reclamat el vot jove, als "decisius" 375.000 nous votants que podran exercir el seu dret al sufragi per primera vegada el pròxim diumenge. El presidenciable socialista ha promés crear 100.000 llocs de treball, exempcions fiscals per a accedir a l’habitatge i formació especialitzada per a aconseguir un primer contracte indefinit.

A Còrdova, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha alertat que “la mala política exterior de Pedro Sánchez” posa en perill milers de milions d’euros en exportacions, en referència amb la crisi amb Algèria. El candidat dels populars a la reelecció, Juanma Moreno, ha apel·lat als 200.000 votants indecisos que li donen suport per a obtindre una majoria que li permeta governar en solitari.

Aquesta vesprada a les 20:00 hores, també a Còrdova, la cara visible de Sumar, Yolanda Díaz, i la secretaria general de Podem, Ione Belarra, faran costat a la candidata de la coalició Per Andalusia, Inma Nieto. La presidenciable, membre d’Esquerra Unida, ha defensat que el feminisme és "la vacuna" contra la precarietat, la desigualtat i la bretxa salarial. Nieto també s’ha compromés a millorar les condicions de les treballadores subcontractades per l’administració andalusa. 

El president de Vox, Santiago Abascal, intervindrà aquesta vesprada a Huelva en un míting en què donarà suport a Macarena Olona, la candidata de la formació ultradretana a la presidència de la Junta d’Andalusia. 

Juan Marín, el candidat de Ciutadans i actual vicepresident andalús, ha fet campanya aquesta jornada mentre la líder estatal, Inés Arrimadas, participava de la Fira del Llibre a Madrid. Marín ha remarcat que "l’única fórmula per a aturar Vox" és el vot per la seua formació i ha retret a Vox i el PSOE que es plantegen aquests comicis com si foren estatals. 

La candidata d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, ha participat en un acte feminista a Alcalá de Guadaíra (Sevilla), en què ha reivindicat que les andaluses són tres voltes rebels: "Per ser dones, andaluses i treballadores". Rodríguez ha relacionat feminisme i andalusisme i ha reivindicat que ambdues lluites funcionen "en defensa pròpia", eslògan de la campanya de la coalició encapçalada per Anticapitalistes Andalusia. 

Puig entra en campanya

La majoria de presidents i presidentes autonòmics socialistes, entre ells el president Ximo Puig, participaran aquest diumenge en un acte en suport a Juan Espadas, el fòrum Governança Socialista en les Comunitats Autònomes que acollirà el Palau de Congressos de Còrdova.

Està previst que hi acudisquen la ministra de Política Territorial i portaveu del govern estatal, Isabel Rodríguez, i tots els barons del PSOE en el govern d'una autonomia a excepció del de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, per estar de viatge, i la de Navarra, María Chivite.

També et pot interessar

stats