L’UCO desgrana el rastre de les despeses de Zaplana amb els diners d'Erial

Els agents situen l’expresident de la Generalitat com el dirigent de les operacions immobiliàries i comercials

Eduardo Zaplana entra a la Ciutat de la Justícia, en una sessió del judici del cas Erial
Eduardo Zaplana entra a la Ciutat de la Justícia en una sessió del judici del cas Erial / Rober Solsona (Europa Press)

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha desgranat l'ús que va donar l'expresident de la Generalitat i exministre amb el PP Eduardo Zaplana als diners obtinguts en la trama Erial. Entre estos usos, s'ha referit, entre altres, a un rellotge de 20.000 euros, que després "va regalar" a un amic, i a dos televisors valorats, cadascun, en 10.000 euros.

Així s'han pronunciat tres agents de l'UCO encarregats de la instrucció d'Erial, procediment en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de deu milions d'euros en comissions derivades de concessions de ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana. El frau està quantificat en més de vint milions d'euros.

"El que dirigeix totes les operacions immobiliàries i comercials i pren les decisions és Eduardo Zaplana", han afirmat els agents de l'UCO, que han situat en el centre de l'entramat societari creat per a cobrar comissions per les ITV i el pla eòlic.

En esta línia, han detallat que després d'algunes societats com Costera del Glorio, la persona que "veritablement estava darrere" era Zaplana i no el seu amic íntim i testaferro confés Joaquín Barceló, que figurava com a administrador. En relació amb esta societat, un dels agents ha detallat que va adquirir una parcel·la a La Finca, a Madrid, que dos anys més tard va vendre i va generar una plusvàlua de més de tres milions d'euros.

"Inferim que la compra no responia a una operativa real d'adquisició, sinó que es va confeccionar per a generar la plusvàlua a Costera. Esta operativa estava relacionada amb Zaplana, segons vam poder veure reflectit en diversos documents", ha assenyalat. "En l'agenda —de l’expresident— vam veure reunions relacionades amb persones vinculades a esta operació", han assenyalat.

Amb la plusvàlua generada en esta operació, els agents han explicat que van començar a produir altres adquisicions, entre elles, la compra d'un immoble a Núñez de Balboa, a Madrid, el gener de 2010, que va signar Barceló com a administrador de Costera. "Novament en tot el que analitzem, la persona que apareixia relacionada com a propietària real de l'edifici era Zaplana", han dit.

"Vam veure de nou —han afegit— en l'agenda intervinguda a Zaplana reunions amb visites a l'immoble i per a programar la reforma i l'adquisició d'estris. La reforma, d'uns 90.000 euros, la va gestionar el seu assessor personal", han postil·lat.

Respecte a esta operativa, els agents també s'han referit a l'emissió d'un xec de 20.000 euros per a comprar dos televisors per al pis i, sobre este aspecte, l'UCO refereix que el dia abans de la compra es va observar en l'agenda personal de Zaplana una visita a la botiga que va vendre els televisors.

Quant als immobles, els agents desconeixen qui els va adquirir, però quan es va decidir vendre el pis, Barceló va comentar que anaven a destinar-se a un pis "d'una tercera persona" a Cartagena. Sobre este tema, els perits van esbrinar que les filles de Zaplana havien pagat "després d'una donació" un senyal en eixe temps per a adquirir dos immobles a Cartagena. "De nou, el vertader propietari dels mobles era Zaplana", han postil·lat.

Els agents també han apuntat que Zaplana va contractar una dona perquè netejara el pis de Núñez de Balboa i va ordenar confeccionar una carta d'acomiadament. Quan se li va prendre declaració a l’afectada, va afirmar que l'únic usuari del pis durant els huit anys que va estar ella havia sigut Zaplana.

Els agents també s'han referit al fet que Zaplana podria ser el propietari o l’interessat en uns àtics, com figurava en un document intervingut a una immobiliària, Àtics Zaplana, i han assenyalat que va usar embarcacions i va abonar diners d'eixos viatges amb amics amb diners de la trama. "No van eixir dels seus comptes diners per a gaudir de iots d'oci i, no obstant això, se li va trobar en els registres documentació relacionada amb despeses d'estes embarcacions", han postil·lat els perits.

També et pot interessar

stats