Zaplana nega la reunió amb Cotino per a emparaular l'adjudicació de les ITV: "Ens portàvem fatal"

L'expresident compareix a petició pròpia per a desmentir les afirmacions del seu excap de gabinet, Juan Francisco García, que s'ha tornat a reafirmar en la presumpta connivència entre els expresidents de les Corts i de la Generalitat en el tripijoc

Eduardo Zaplana en la compareixença d'aquest dimecres

Eduardo Zaplana, ha comparegut a petició pròpia per a desmentir les afirmacions del seu excap de gabinet en la presidència de la Generalitat, José Francisco García, que en la sessió anterior va assegurar que l'excap del Consell era coneixedor de l'adjudicació a dit de les estacions d'ITV en favor de Sedesa, empresa de la família Cotino, i de les comissions que s'hi generarien. García va assegurar haver-se reunit el 1997 amb Zaplana i Cotino per a parlar de com facilitar l'adjudicació a Sedesa i haver comunicat el 2005 el cobrament de la comissió en una societat de Luxemburg.

"Tot aquest procés es va decidir en una reunió entre Cotino, Zaplana i jo. Estàvem al corrent els tres (...) Cotino i Zaplana prengueren les decisions", ha manifestat novament García, que s'ha reafirmat en la seua declaració anterior durant l'interrogatori com a administrador de la seua societat, Dobles Figuras, investigada en el procés. Ha sigut per les al·lusions, quan el lletrat de Zaplana, Daniel Campos, ha demanat la compareixença de l'excap del Consell.

"Mai parlí amb Cotino sobre aquella qüestió", ha mantingut aquest dimecres Zaplana, que s'ha remés a la seua agenda, element clau en la investigació, per a sostindre la seua posició. "Si l'acusació li dona tanta importància, podrà comprovar que no hi cap data en què estiguem els tres", ha asseverat.

L'expresident ha assegurat que la relació amb Cotino era "absolutament inexistent" fora d'algun acte puntual de partit i n'ha referit una última el 2003, quan assegura que la relació entre els dos estava molt deteriorada, fruit de la batalla política que van lliurar des de la seua eixida com a ministre de Treball, el juliol del 2002. "És a dir, el senyor Cotino em va fer arribar una remuneració [presumptament el 2005] quan ens portàvem fatal, perquè vaig trencar relacions amb Camps", ha sostingut l'expresident.

Però el temps al centre penitenciari de Picassent va rebaixar tensions. "Quan isc de la presó recupere la relació personal amb Cotino. Lamente la mort. I recupere la sintonia. Però del 2002 al 2018 no hi ha cap relació", ha manifestat.

Els germans Suances neguen la participació en la trama

La intervenció de Zaplana ha posat el colofó a una sessió centrada en els últims acusats i els representants legals de les societats investigades. Entre els imputats estaven els germans Elvira i Saturnino Suances, amics de l'expresident. Ella va ser diputada del PP, ell va mediar a instàncies d'aquell pels diners que l'amic i testaferro confés de Zaplana, Joaquín Barceló, tenia a Andorra. Els dos han reconegut la relació personal amb l'excap del Consell, però han negat categòricament cap relació en la trama.

"No he tingut cap relació econòmica, ni en les licitacions, negocis ni les societats de les persones processades", ha manifestat Elvira. "Mai he assessorat Barceló en cap contractació, ni he gestionat actius ni li he fet cap assessorament fiscal", ha sostingut Saturnino, que com la germana s'enfronta a una petició de pena de cinc anys de presó.

També et pot interessar

stats