Els agents de l'UCO avalen els indicis delictius en els papers que activaren Erial

Els investigadors de la Guàrdia Civil han defés l'escorcoll, en què es va fer la troballa casual dels documents, contra els dubtes que han plantejat les defenses

En imatge, la declaració d'un dels agents de l'UCO en presència de Zaplana, a la dreta de la imatge / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'abril 2024 - 14:52 Actualitzat: 19 d'abril 2024 - 22:01

La vista oral del cas Erial ha abordat la primera ronda de declaracions dels investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Han comparegut els caps de la unitat i l'operatiu que va fer els escorcolls al despatx del primer advocat de l'exgerent d'Imelsa, el ionqui dels diners, Marcos Benavent, al carrer de Iecla de València. Durant aquella inspecció, el 2015, es van localitzar els anomenats papers del siri, els documents considerats el full de ruta de la trama. Detallaven les societats a l'estranger que van posar els investigadors en la pista de les presumptes adjudicacions a dit i comissions de les ITV i el parc eòlic de què la Fiscalia Anticorrupció acusa l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana.

Els investigadors han defés la conveniència dels escorcolls i el compliment estricte del protocol en la localització i custòdia dels documents que activaren Erial, i que han explicat com una troballa casual en el marc de les actuacions d'un altre cas, Taula. Seguien la pista del ionqui dels diners, llavors en parador desconegut, a qui havien localitzat amagat en una casa familiar a Benigànim. Des d'allà van detectar moviments d'un vehicle que carregava documentació en un baix de Cofrents i la descarregava al despatx de l'advocat de Benavent. El cotxe el conduïa el seu germà.

El jutjat va avalar l'escorcoll al despatx del lletrat, Blasco Morales, que va indicar-los les caixes que havia deixat la família. Entre elles van localitzar un sobre amb cinc fulls, no vinculat a Benavent, que detallava un seguit de societats i un retall de premsa que informava de les adjudicacions de la Generalitat. Els agents van sospitar d'un possible blanqueig de cabals i l'anàlisi posterior va acabar vinculant l'entramat amb les concessions de les ITV i el parc eòlic amb la figura de l'excap del Consell Zaplana i el seu entorn d'amics i col·laboradors.

Sospites des del primer moment

"La conclusió és clara. Basada en l'experiència (...) Després d'anys d'investigació econòmica i casos de corrupció ho deduïsc", ha afirmat el cap del grup que va fer l'escorcoll per a justificar les sospites sobre els documents, un dels quals referia una societat a Luxemburg, Imilson Internacional. La mateixa en què els nebots de l'exdirector general de la Policia, Juan Cotino, han confirmat el pagament de comissions de l'empresa Sedesa per les adjudicacions. "Em semblava d'interés que apareguen societats i ens va cridar l'atenció que isquera la paraula Luxemburg", ha manifestat un altre dels agents de l'operatiu.

La defensa de Zaplana, que exerceix Daniel Campos, ha insistit a plantejar dubtes sobre la instrucció, particularment d'aquest moment nuclear al voltant de l'escorcoll, que ja va airejar al principi del juí per a demanar l'anul·lació d'aquest. La Fiscalia ha recordat que l'escorcoll el va avalar l'Audiència Provincial, tot rebutjant el recurs de les defenses. Els investigadors han defés que tot es va fer correctament, que el lletrat va col·laborar en tot moment i que es va comptar amb la supervisió del dega del Col·legi d'Advocats de València, com a garantia extra.

La defensa de Zaplana, tracta de plantejar dubtes

L'advocat de l'expresident ha intentat generar dubtes sobre per què es van relacionar els documents amb Zaplana, si no el mencionaven, insinuacions que han revifat un dels episodis més rocambolescos del cas, com és que aquesta documentació va arribar a Benavent a través d'un conegut siri, que assegura haver-los descobert de casualitat mentre residia de lloguer en un pis de l'expresident de la Generalitat.

Els investigadors han assegurat que el ciutadà siri els va confirmar en un interrogatori a la porta de sa casa el relat de Benavent. La defensa de Zaplana ha intentat demostrar que els investigadors van donar per bo el relat de com van aparéixer els papers sense fer les comprovacions pertinents. Però el president del tribunal ha tallat de soca-rel les insinuacions. "Això no porta a res" (...) Són arguments de la defensa per a les conclusions, si cap", ha manifestat el magistrat Pedro Castellano. "Ja ha dit que no sap res, només falta que li marmole", ha retret a l'advocat i acusat Saturnino Suanzes, que ha participat en l'ofensiva de descrèdit contra els agents, com també la lletrada de Carlos Mondedeu, l'empresari acusat de blanqueig, que suposadament va pagar l'ús d'embarcacions i una avioneta privada en favor d'Eduardo Zaplana.

Durant la sessió també han declarat els agents que dissenyaren l'operatiu d'escoltes entre Zaplana i el gestor uruguaià de fons, Fernando Belhot, a l'hotel Wellington de Madrid i les de l'excap del Consell amb diversos imputats en un hotel de Benidorm. Ha sigut una sessió amb la sala pràcticament buida de processats, amb l'excepció de Zaplana, la seua secretària, l'excap de gabinet i els germans Suanzes.

També et pot interessar

stats