Què és l’oblit oncològic i què permet?

El nou decret llei acaba amb les dificultats de les persones que han patit càncer per a contactar una assegurança o una hipoteca

Una persona signant un contracte d'hipoteca en una imatge d'arxiu
Una persona signa un contracte d'hipoteca, en una imatge d'arxiu / Fizkes (Shutterstock)

Tal com va anunciar aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el Consell de Ministres de hui dimarts ha aprovat el decret llei del dret a l’oblit oncològic, en compliment de la resolució del Parlament Europeu i pel compromís adquirit amb les associacions i col·lectius en defensa dels drets de les persones amb càncer.

Una vegada entre en vigor la nova norma, seran nul·les les clàusules, estipulacions, condicions i pactes excloents per haver patit càncer. Així mateix, quedarà prohibit fer diferències per a contractar una assegurança a una persona per haver patit càncer, una vegada transcorreguts cinc anys des de la fi del tractament radical sense recaiguda.

Per a subscriure una assegurança de vida, tampoc hi haurà obligació de declarar si s'ha patit càncer, una vegada passats cinc anys des de la fi del tractament radical sense recaiguda, ni es podran prendre en consideració els antecedents oncològics, a aquest efecte.

D’aquesta manera qui haja superat un càncer podrà passar pàgina transcorreguts cinc anys sense recaiguda i no el perseguirà l’ombra de la malaltia cada vegada que faça tràmits administratius.

Un estudi de la Fundació Josep Carreras amb 400 pacients de leucèmia aguda o limfoma agressiu, entre 18 i 35 anys, va revelar que el 83% assegurava haver tingut problemes per a contractar assegurances de vida en el procés d'un préstec bancari i un altre 70%, quan ha intentat sol·licitar una assegurança per defunció. Per això, la importància per a totes aquestes persones del dret que s’oblide que patiren la malaltia. 

També et pot interessar

stats