L'expresident de la Generalitat, José Luis Olivas, serà processat per causar presumptament un perjuí de 750 milions

Altres 47 directius de Bancaixa i el Banc de València seran jutjats per obtindre diners procedents del projecte turístic Grand Coral, a Mèxic.

L'expresident de la Generalitat Valenciana, Bancaixa i el Banc de València, José Luis Olivas
L'expresident de la Generalitat Valenciana, Bancaixa i el Banc de València, José Luis Olivas / Arxiu (Europa Press)

L'expresident de la Generalitat José Luis Olivas serà processat a Espanya per, presumptament, desfalcar diners procedents de préstecs concedits al projecte turístic Grand Coral, a Mèxic, amb un perjuí que arriba a 750 milions d'euros.

Encara que la defensa havia apel·lat que la fase d'instrucció judicial del cas era "inconclusa" i que el paper d'Olivas es limitava a una presidència no executiva, L'Audiència Nacional ha refusat aquest recurs, ja que ha estimat que l'exdirector de Bancaixa i el Banc de València no era alié als esdeveniments perquè resulta "increïble que no estiguera al corrent", ja que el càrrec incloïa "presidir els consells d'administració" de les entitats.

Per aquestes operacions immobiliàries, el jutge de l'Audiència Nacional Diego d'Egea ja ha obert juí oral als 48 exdirectius, als quals ha imposat, a més, una fiança conjunta solidària que arriba a més de 1.437,78 milions d'euros.

A més, el tribunal es remet als arguments de la jutgessa encarregada del cas des del 2005 fins al 2009, Carmen Lamela, que ja va destacar l'actitud activa d'Olivas en la trama en tant que coneixia i engrescava els pagaments als tres promotors hotelers de Grand Coral, que li van pagar catorze viatges a Cuba per motius d'oci, segons un acte judicial d'agost passat.

En aquest respecte, com ha apuntat l'Audiència Nacional, hi ha indicis que "es tractava d'un favor econòmic de forma sistemàtica i injustificada, portada a terme per les dues entitats" que presidia Olivas.  

La investigació de Grand Coral va nàixer per una denúncia de la immobiliària Bankia Habitat a darreries del 2013, per operacions de capital d'aportació i finançament de Bancaixa entre el 2005 i el 2009.

En paraules de la magistrada Lamela, "els màxims dirigents de Bancaixa i el Banc de València van permetre, en uns casos, i van afavorir en altres, una autèntica operativa de desfalc de les entitats que, de manera injustificada, va anar a parar a mans dels socis hotelers Juan Ferri, José Baldó i Juan Poch", amb beneficis que sumen al voltant de 170 milions d'euros.

Durant la investigació de l'Audiència Nacional s'ha determinat que els consells d'administració de Bancaixa van permetre les operacions "en clar detriment de l'entitat", amb moltes irregularitats i l'absència de racionalitat econòmica en part de les inversions, "constatant-se pèrdua econòmica del 100% de la inversió duta a terme per les entitats financeres Bancaixa i Banc de València en el Grup Grand Coral, que es valora en 750 milions d'euros".

També s'ha determinat una presumpta operativa de blanqueig a través de diferents comptes a Andorra controlats per Aurelio Izquierdo i Domingo Parra, que gestionaven tant comptes propis com el compte de l'empresa Summerville, que va rebre 16 milions de dòlars de la "injustificable plusvàlua" de l'operació Zacatón i Piedras Bolas, que, segons els indicis, es van poder repartir Izquierdo i Parra junt amb els hotelers Ferri, Baldó i Poch.

Per tot això, la fiscalia demana per a Parra i Izquierdo 12 anys de presó pels presumptes delictes d'apropiació indeguda i blanqueig de capital, els mateixos que per als empresaris Ferri, Baldó i Poch, mentre que a Olivas li atribueix només el primer dels delictes i sol·licita per a ell 6 anys de presó. Per als altres 42 processats, el ministeri públic reclama penes que oscil·len entre 2 i 6 anys de presó.

També et pot interessar

stats