L’expectació sobre què decidirà Sánchez marca la campanya electoral a Catalunya

Feijóo afirma que Sánchez "representa el passat", Abascal demana eleccions i Díaz els avisa que "els queda temps d'estar en l'oposició"

Feijóo, este diumenge,  a Lleida
Feijóo, este diumenge, a Lleida / Lorena Sopêna (Europa Press)

L’expectació sobre la decisió que anunciarà este dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després del període de “reflexió”, marca l’agenda en plena campanya per a les eleccions catalanes del 12M, on el cap de l’executiu ha capitalitzat bona part dels discursos de dreta i esquerra.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat este diumenge que Sánchez “estarà marcat per sempre per la decadència que ha portat al país” i que, decidisca el que decidisca sobre el seu càrrec, “ja representa el passat”.

En un míting a Lleida al costat del candidat popular a la Generalitat de Catalunya, Alejandro Fernández, Feijóo ha arremés contra el president del govern espanyol per haver "fet tant de mal, tanta fractura, tanta divisió" i ha advertit: "Este país és molt més que una persona".

En esta línia, el president de Vox, Santiago Abascal, ha acusat Sánchez de "fer-se la víctima" i ha demanat que convoque eleccions després de la seua possible renúncia. En un míting celebrat a Tarragona, on ha acompanyat el candidat Ignacio Garriga, Abascal ha afirmat que vol que “s'assega en un banc d'acusats” pel “greu mal que ha fet als espanyols”. 

"Res del que vaja a fer respondrà a l'interés general dels espanyols i als problemes dels ciutadans, sinó exclusivament al seu interés personal, a les seues ganes i a la seua falta d'escrúpols", ha afegit l’ultradretà.

Díaz adverteix que "els queda temps d'estar en l'oposició" i Aragonès avisa que "retrocedir és donar la raó a l'extrema dreta"

Per la seua banda, la vicepresidenta de l’executiu espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, s’ha mostrat contundent i ha afirmat que "ningú doblegarà el govern" i ha advertit que "som més que ells i que es respectarà la legalitat democràtica" enfront d'una dreta i una extrema dreta a qui "els queda temps d'estar en l'oposició".

En un acte de campanya celebrat a l'Hospitalet de Llobregat amb la cap de llista dels Comuns Sumar, Jéssica Albiach, Díaz ha demanat convertir les eleccions catalanes "en un tsunami democràtic de vots" a favor dels drets i les llibertats democràtiques.

Des de la ciutat suïssa de Ginebra, el president de la Generalitat de Catalunya i candidat a la reelecció per ERC, Pere Aragonès, ha avisat Sánchez que "retrocedir és donar la raó a l'extrema dreta". Ho ha fet en un acte al costat del president del partit, Oriol Junqueras.

Aragonès ha comparat la denúncia de Manos Limpias a la dona de Sánchez amb la "repressió i arbitrarietat" que pateixen líders de l'independentisme català per part d'alguns poders de l'Estat. "Quan ens ataquen perquè representem l'anhel d'una gran part del país, no ens rendim mai i avancem amb les dificultats i les contradiccions que, a vegades, suposen", ha argumentat.

Un 1 de maig per a “regenerar la política per a viure en plena democràcia"

CCOO i UGT han demanat este diumenge convertir les manifestacions del pròxim 1 de maig, Dia del Treball, en un “crit” que exigisca canvis que permeten que l’estat espanyol visca "plenament" en una democràcia. L’anunci arriba tres dies abans de les marxes que se celebraran 48 hores després de la compareixença de Sánchez.

El secretari d'UGT, Pepe Álvarez, ha assegurat que Sánchez ha obert un debat “important” i que concerneix a tota la societat en afirmar que s'està vivint un moment complex. "Espanya necessita un procés de regeneració democràtica que ens permeta realment viure en un país amb plena democràcia", ha assenyalat.

Per la seua banda, el secretari general CCOO, Unai Sordo, ha reivindicat el poder democràtic i la legitimitat del govern espanyol "més enllà” del que anuncie Sánchez dilluns. “Volem convertir el primer de maig en una crida també a la decència democràtica i a la regeneració democràtica a Espanya", ha afirmat.

"És una perversió d'alguns dels elements centrals d'una democràcia i tenen a veure amb moltes actuacions judicials que han pretés influir en la vida democràtica d'Espanya, a través de moltíssims sumaris i causes que finalment s'han quedat en res, però que han aconseguit intoxicar la vida política i democràtica espanyola. A més, denunciem el paper jugat des de determinats pseudomitjans de comunicació i opinadors”, ha postil·lat.

També et pot interessar

stats