L'exconseller Fernando Castelló i el presumpte testaferro Joaquín Barceló, es neguen a declarar pel cas Erial

El jutjat d'instrucció número 8 de València ha représ les declaracions de la causa, que investiga l'adjudicació de les ITV i el pla eòlic

L'exconseller d'Indústria, Fernando Castelló, arriba la Ciutat de la Justícia de València
L'exconseller d'Indústria, Fernando Castelló, arriba la Ciutat de la Justícia de València / À Punt NTC

L'exconseller d'Indústria Fernando Castelló s'ha acollit al dret a no declarar pel cas Erial, que instrueix el jutjat d'instrucció número 8 de València i en què es troba imputat l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana.

La magistrada l'havia citat en qualitat d'investigat en la causa sobre les presumptes comissions il·legals derivades de la possible adjudicació a dit del servei d'inspecció de vehicles, les ITV, i del pla eòlic de la Comunitat Valenciana de 2003.

Nomenat per Zaplana, Castelló va ser conseller d'Indústria quan es va posar en marxa aquest pla Eòlic. La Guàrdia Civil creu que va rebre una possible comissió de 150 mil euros per mediar en l'adjudicació.

Tampoc han volgut declarar l'excap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco Garcia i l'exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló, amic personal de l'expresident de la Generalitat i considerat un dels testaferros que movien els diners cap a comptes en paradisos fiscals.

Declara el perruquer de Zaplana i Aznar

Sí que ha donat la seua versió a la magistrada, Pedro Romero, el perruquer de Zaplana i de l'expresident del govern espanyol, José María Aznar. Romero sempre ha negat la seua implicació en el cas però el fiscal el considera un possible col·laborador de l'entramat societari.

Romero s'ha mostrat "indignat" perquè l’hagen situat en la trama del cas Erial i ha negat haver tingut negocis amb l’expresident. 

Els investigadors consideren que podria haver col·laborat amb els "propòsits delictius" de Zaplana. En concret, l'UCO creu que l'expresident s'hauria valgut de l'empresa amb la qual estava vinculat el perruquer a fi de possibilitar la disposició de fons i béns en el seu benefici i com a mitjà per a ocultar la identitat del verdader titular.

No obstant això, l'empresari, durant la compareixença al jutjat, ha negat aquests extrems. Ha indicat que desconeixia els motius pels quals s'havia vist embolicat en aquest procediment i ha asseverat que no va participar en cap trama delictiva.

Romero ha assenyalat que mai ha signat cap cosa irregular i ha assegurat sentir-se utilitzat. A més, ha negat negocis amb Zaplana, amb qui sí ha admés una relació professional, encara que no personal. 

La Fiscalia Anticorrupció estima que la trama va arribar a moure 20 milions d'euros, dels quals 10 eren presumptes comissions. El ministeri públic ha recuperat, de moment, nou milions.

L'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, principal imputat en la causa, continua en llibertat provisional, després d'haver passat vora un any a la presó de Picassent.

També et pot interessar

stats