La Guàrdia Civil atribueix a Zaplana la creació d’un entramat per a cobrar comissions en què implica l’exconseller Castelló

La Unitat Central Operativa considera que l'exconseller va cobrar 151.000 euros.

L'expresident Zaplana entrant al jutjat a declarar
L'expresident Zaplana entrant al jutjat a declarar / Efe.

La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil conclou que l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana va crear un entramat per a cobrar a canvi d’afavorir empreses en procediments administratius. És la principal conclusió de l’informe que ha adreçat al jutge del cas Erial, en el qual està investigat Zaplana, i que s’ha fet públic aquest dimecres.

El cas Erial es va iniciar per a investigar el presumpte cobrament de comissions derivades d’adjudicacions de les concessions d’ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana per valor de 10,5 milions d’euros. Els fets podrien constituir delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

L’informe s’ha elaborat després dels escorcolls realitzats per la Guàrdia Civil al domicili particular de l’excap de gabinet de l’expresident, Juan Francisco García Gómez. El text de l’UCO apunta una dinàmica de funcionament consistent a materialitzar la col·laboració de determinats empresaris i com a conseqüència de les col·laboracions, l’obtenció de beneficis en procediments administratius diversos i de diversa naturalesa”.

El document assenyala Zaplana i García Gómez, però afegeix que haurien comptat amb la col·laboració de diversos càrrecs públics nomenats per l’expresident de la Generalitat.

La Guàrdia Civil considera que l'exconseller d'Indústria i Comerç de la Generalitat valenciana, Fernando Castelló, va tindre un “paper actiu” el 2002 en una trama per la concessió del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana a empresaris afins.

L'UCO considera que una mercantil adjudicatària indirecta del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana –cinc de les 15 zones– va ingressar diners –151.380 euros– a Fernando Castelló.

"Existeixen indicis de la seua intermediació amb alguna de les mercantils adjudicatàries del pla i amb l'aparent objectiu de beneficiar els interessos personals o partidistes de Zaplana o García", apunta.

Zaplana insisteix que “mai” va rebre cap suborn

En un comunicat, Zaplana ha insistit que “mai” va rebre cap suborn, obsequi o comissió il·legal, i alhora ha negat haver tingut comptes a Suïssa o en paradisos fiscals.

Així, l’expresident de la Generalitat ha insistit que no va tindre cap participació en l’adjudicació de les ITV ni en l’aprovació del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana. “Després de més de cinc anys d’investigacions segueix sense aparéixer res que acredite la meua intervenció en els procediments administratius seguits per a les adjudicacions”, ha asseverat.

Zaplana, a més, ha assenyalat que no ha sigut titular de cap compte a Suïssa: “És més, mai he tingut un compte corrent a l’estranger, i això explica que tampoc haja aparegut cap element probatori en les nombroses comissions rogatòries lliurades pel jutjat que permeta sostindre el contrari”, ha dit.

També et pot interessar

stats