Llarena deixa en llibertat Clara Ponsatí

L'exconsellera està acusada de desobediència per l'organització del referèndum de l’1 d’Octubre a Catalunya

Ponsati detinguda

El jutge Pablo Llarena ha deixat en llibertat l’eurodiputada de Junts per Catalunya i exconsellera d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Clara Ponsatí, i l'ha citada a declarar el pròxim 24 d'abril a les 11:00 hores al Tribunal Suprem per a comunicar-li el seu processament per un delicte de desobediència per facilitar el referèndum de l’1 d’Octubre a Catalunya.

En un acte d'aquest mateix dimarts Llarena deixa sense efecte l'orde de detenció i la declaració de rebel·lia de Ponsatí per a acordar la seua llibertat provisional advertint que, si continua ignorant l'alt tribunal, serà portada davant del mateix "per la força pública". Ho ha fet perquè la finalitat de la detenció era posar-la a disposició judicial per a prendre-li declaració, cosa per a la qual Llarena ja ha posat dia i hora.

A més, li ha imposat l'obligació de designar domicili i telèfon on puga ser localitzada immediatament, així com de comparéixer davant d'aquest òrgan judicial cada vegada que li siga requerit.

Després de cinc anys fugida de la justícia espanyola vivint entre Escòcia i Bèlgica, Ponsatí ha decidit tornar a Espanya una vegada el Suprem li va retirar l'acusació de sedició per la qual inicialment va ser processada —delicte que a diferència del de desobediència sí que implica penes de presó—, arran de les reformes penals impulsades pel govern espanyol. L'exconsellera ha arribat aquest dimarts de vesprada i, poc després, agents de paisà dels Mossos d'Esquadra l'han detinguda arran d'una orde del Tribunal Suprem, que la manté processada per un delicte de desobediència. Cal recordar que el delicte de desobediència no està castigat amb presó sinó amb multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys.

Clara Ponsatí formava part del govern de Carles Puigdemont com a consellera d’Educació en el moment en què es va convocar el referèndum de l’1 d’Octubre a Catalunya i després de la declaració unilateral d'Independència el 2017 va fugir. Està acusada per un delicte de desobediència per l’organització del plebiscit.

“JxCat expressa tot el seu suport a la consellera Clara Ponsatí en la seua decisió de tornar a Catalunya, una decisió emmarcada en la confrontació intel·ligent”, ha afirmat el secretari general de JxCat, Jordi Turull, en un vídeo que s'ha difós després que l'exconsellera d'Educació haja tornat a Espanya cinc anys i mig després de fugir per a evitar ser processada per l'1-O.

Ponsatí va ser una de les destinatàries del pronunciament dictat al gener per l'instructor del judici del procés, Pablo Llarena, per a adaptar la situació dels processaments per l'1-O a la reforma penal que elimina el delicte de sedició i modifica la malversació. El magistrat del TS va ratificar el processament en rebel·lia de Ponsatí, però va substituir el delicte de sedició que se li imputava pel de desobediència, a causa de la derogació del primer il·lícit. A més, va deixar sense efecte la crida i cerca i ingrés a la presó, així com les ordes nacionals, europees i internacionals de detenció anteriors i va dictar una nova orde de detenció i posada a disposició contra Ponsatí per a prendre-li declaració.

Poc abans de la detenció, Ponsatí havia afirmat que ha tornat a Catalunya no per a fer "cap pacte amb l'Estat", sinó per a "denunciar la vulneració sistemàtica" dels drets dels catalans i per a "plantar cara". "Soc eurodiputada i tinc immunitat a tota la Unió Europea, només a Espanya no se'm reconeix", ha assegurat en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes Catalunya, a Barcelona, en la qual ha assegurat que continuarà exercint d'eurodiputada.  

Puigdemont demana a la presidenta de l'Eurocambra que actue

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i l’exconseller Antoni Comín, tots dos eurodiputats de JxCat, han denunciat una detenció que han qualificat d’“il·legal”, i han urgit la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, a actuar.

Puigdemont ha agraït a Ponsatí que haja pres la seua decisió “comptant amb l'exili” i ha aplaudit el que ha descrit com un "acte de confrontació intel·ligent” amb el qual “ha posat en contradicció” l'Estat. A més, l’expolític ha instat Metsola a “no mirar cap a un altre costat” davant del que ell considera una detenció que “ha violat la immunitat parlamentària de l'eurodiputada”. Puigdemont demana a la presidenta que “intercedisca perquè puga assistir demà dimecres al ple de l'Eurocambra”. 

També et pot interessar

stats