L’Eurocambra prohibeix els plàstics d’un sol ús a partir de 2021

Les empreses estaran obligades a incloure en l’etiquetatge advertències sobre l’impacte mediambiental dels cigarrets amb filtres de plàstic i les tovalloletes humides.

Segons la Comissió Europea, més del 80% del fem trobat en el mar és plàstic
Segons la Comissió Europea, més del 80% del fem trobat en el mar és plàstic / Arxiu

El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres que desapareguen els plàstics d’un sol ús a partir de 2021 en tota la Unió. Deixaran de fabricar-se plats, coberts, palletes i bastonets per a les orelles d’aquest material, a més dels plàstics oxodegradables –amb additius químics– i els contenidors d’aliments i les tasses de poliestiré.

L’hemicicle va donar llum verda a l’acord per 560 vots a favor, 35 en contra i 28 abstencions. El text estableix nous objectius de reciclatge per a les administracions públiques i imposa noves responsabilitats als fabricants. Una d’elles és que el 25% del plàstic de les botelles haurà de ser reciclat de cara a 2025 i el 30% en 2030, així com el compromís dels estats membres de recuperar el 90% de les botelles de plàstic el 2029.

Les empreses fabricants estaran obligades a incloure en les etiquetes advertències sobre l’impacte mediambiental dels cigarrets amb filtres i les tasses de plàstic, les tovalloletes humides i les compreses higièniques.

Més del 80% del fem trobat en el mar és plàstic

Segons la Comissió Europea, més del 80% del fem trobat en el mar és plàstic. A causa del lent procés de descomposició, aquestes deixalles s’acumulen en mars i platges i acaben ingerint-les els animals. Igualment, tindran més responsabilitat les companyies que confeccionen aparells de pesca, les quals hauran d’assumir el cost de la recollida de xarxes perdudes en el mar.

La ciutadania es mobilitza

La ciutadania és cada vegada més conscient que el planeta està ple de plàstics contaminants, i opta per materials biodegradables com ara palletes de paper, així com altres iniciatives com l'ús de la copa menstrual en compte de tampons o la compra de productes a granel. "Nosaltres no estem en contra de l'ús del plàstic. Amb el plàstic s'estan fent òrgans i moltes coses bones, però el problema el tenim amb el plàstic d'un sol ús, que a vegades dura un minut en les nostres mans i després està milers d'anys contaminant", ha explicat en declaracions a À Punt NTC Moisés Torregrosa, creador de Naturbrush, la primera marca espanyola que fabrica raspalls dentals fets amb bambú.

A més, ja fa anys que es mobilitzen les associacions de neteja de platges, com és el cas de la valenciana Bioagradables, per a reciclar les tones de plàstics que s’arrepleguen, per exemple, a la platja de la Patacona o al voltant del far de Gandia.

També et pot interessar

stats