L’esquerra llig els resultats com un fre a la ultradreta, mentre que el PP els desvincula dels pactes amb Vox

El PSPV i Compromís-Sumar apel·len al diàleg per a impulsar un govern amb Sánchez, però Mazón insisteix en el fet que ha de governar Feijóo per a consolidar la voluntat de canvi de l’electorat

Mazón, Flores, Micó i Bernabé han oferit, durant les primeres hores després de conèixer-se els resultats electorals, les seues valoracions
Mazón, Flores, Micó i Bernabé han oferit, durant les primeres hores després de conéixer-se els resultats electorals, les seues valoracions / À Punt NTC

Mentre uns, el PSPV i Compromís–Sumar, senten satisfacció perquè s’ha aconseguit frenar l’avanç de la dreta i la ultradreta, altres, del Partit Popular, reclamen que governe la força més votada i desvinculen els resultats electorals d’aquest diumenge dels pactes que ha tancat aquesta formació amb Vox. Són les dues lectures d’un mateix resultat electoral, que va eixir de les urnes aquest diumenge i que ha donat la victòria al PP, encara que lluny d’una majoria absoluta que li permeta governar en solitari o amb el suport d'altres forces de dreta.

Per al president del Partit Popular a la Comunitat Valenciana i també president de la Generalitat, Carlos Mazón, qui la nit electoral defenia en les xarxes socials que el candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, havia de ser president del govern i agraïa a l’electorat valencià que haguera convertit el PP “en la primera força de les eleccions del 23J”, els resultats electorals assolits al conjunt d’Espanya no han estat condicionats pels pactes de govern que ha tancat el PP amb Vox en algunes autonomies, com la valenciana.

El canvi avança perquè a la gent li agrada el canvi i l'ha expressat amb claredat Carlos Mazón - President del PP valencià i president de la Generalitat

En el cas del nostre territori, el PP ha sigut la força més votada en les tres circumscripcions, de manera que el partit liderat per Feijóo ha aconseguit 13 escons dels 33 que trien els valencians al Congrés.

Ara bé, des del punt de vista de Mazón, a pesar que els resultats estatals del PP l’han convertit en el partit majoritari, encara que sense diputats suficients per a governar, ni a soles ni amb Vox, són uns bons resultats. Creu que “el PP ix prou ben parat”. “El canvi avança perquè a la gent li agrada el canvi i ho ha expressat amb claredat”, ha recalcat l’endemà de les eleccions en un desdejuni informatiu organitzat per la Cadena Ser.

El president del PP ha tornat a insistir a dir que Feijóo té “l’autoritat” dels votants per a formar govern i ha apuntat que si finalment el nou president del govern espanyol és Pedro Sánchez “hi ha oportunitats que s’allunyen” per a la Comunitat Valenciana, entre les quals ha citat la reforma del finançament autonòmic que sí que veu viable amb Feijóo.

Els resultats electorals aboquen a Espanya a un dels pitjors escenaris imaginables: el de la ingovernabilitat Carlos Flores - Candidat de Vox al Congrés per València

D’altra banda, i també des de la dreta, Vox creu que els resultats electorals “aboquen Espanya a un dels pitjors escenaris imaginables: el de la ingovernabilitat”. Així ho assegurava el cap de llista per València al Congrés, Carlos Flores, durant la nit electoral, després de conéixer que la seua força havia aconseguit cinc diputats, dos menys que en la legislatura anterior.

A més d’encoratjar el seu electorat, a qui llançava un missatge tranquil·litzador en afirmar que Vox és “un projecte civilitzatori i integrador a llarg termini”, Flores lamentava la “incapacitat” del PP, amb qui governa a la Comunitat Valenciana, per a formar un govern estable i també del PSOE. "Cap d'eixos dos escenaris resulta desitjable i, per tant, tenim molts i molt bons motius per a estar preocupats pel futur d'Espanya", sentenciava el líder de Vox.

La gent que volia que pararem els missatges d’odi d’ultradreta, que en els últims dies estaven fent-se excessivament perillosos Pilar Bernabé - Integrant de l'executiva nacional del Psoe

Més optimistes, en canvi, es mostraven els socialistes valencians. Pilar Bernabé, qui a més de ser delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana integra la comissió executiva nacional del partit, afirma que els vots que han donat suport al PSOE estan motivats per l’actitud de la ultradreta. “La gent d’esquerres s’ha adonat de la necessitat de mantindre un país com ha fet Sánchez, la gent que volia que paràrem els missatges d’odi d’ultradreta, que en els últims dies estaven fent-se excessivament perillosos”, afirmava durant la seua intervenció, aquest dilluns, en Les notícies del matí.

En vista de l’escenari que obrin els resultats electorals, en què cap dels blocs té la governabilitat assegurada d’eixida, Pilar Bernabé demana prudència i apel·la a la capacitat de diàleg: “Espanya ha demostrat que qui té més capacitat de dialogar és qui mereix representar la majoria que diumenge va parlar i eixa persona és Sánchez. Feijóo s’ho ha jugat tot a l’extrema dreta”, assegurava Bernabé en À Punt.

L’electorat ha sigut conscient del que era posar damunt la taula un govern de dreta i d’extrema dreta... El PP pensava que no anava a passar-li factura Àgueda Micó - Cap de llista de Compromís-Sumar

En la mateixa postura dialogant es manifestava la cap de llista de Compromís-Sumar i que estarà, juntament amb tres companys més, al Congrés. Admetia en Les notícies del matí que el partit més votat, el PP, està legitimat per a intentar formar govern, ara bé remarcava que “amb el sistema parlamentari actual, cal que hi haja pactes, perquè eixe partit no té majoria suficient per a governar”. Per tant, Micó creu que el panorama que queda en l’arc parlamentari obliga a establir acords. “Hem de seure i parlar”, assenyalava la representant de Compromís-Sumar.

A pesar d’admetre que no s’han assolit del tot els resultats que esperava la seua formació, que pretenia formar un grup parlamentari propi i ara no podrà constituir-lo perquè els ha faltat un diputat, Àgueda Micó es mostrava esperançada amb els resultats electorals i confia en el diàleg de les forces d’esquerra per a impulsar un govern espanyol progressista.

“L’electorat ha sigut conscient del que era posar damunt la taula un govern de dreta i d’extrema dreta, que arriba a institucions des d’on es nega la violència masclista, que va en contra del col·lectiu LGTBI o que nega el canvi climàtic”, exposava Micó. “El PP pensava que no anava a passar-li factura. Al final la gent ha votat en consciència i no hi ha majoria de la dreta per a formar un govern”, sentenciava durant la seua intervenció en À Punt.  

També et pot interessar

stats