L'augment dels contagis i les mesures centren el debat dels grups polítics

El PSPV demana "sentit comú"; Compromís i Unides Podem, més restriccions, i l'oposició, no fiar-ho tot al certificat covid i reforçar el rastreig

Un local mostra a la seua porta l'exigència de mostrar el certificat covid
Un local mostra a la porta l'exigència de mostrar el certificat covid / Jorge Gil (Europa Press)

Els partits valencians han marcat posicions aquest dimarts per l'escalada de contagis i hospitalitzacions a la Comunitat Valenciana, a un dia de la Conferència de Presidents autonòmics convocada per Pedro Sánchez a les portes de Nadal. Mentre el PSPV apel·la al "sentit comú", Compromís i Unides Podem aposten per endurir les restriccions i l'oposició insisteix a reforçar el rastreig i no fiar-ho tot al certificat covid.

Així han valorat les noves mesures representants dels sis grups de les Corts, en declaracions en corredors abans del ple de pressupostos, un dia després que la Generalitat acordara demanar al TSJCV estendre el certificat covid a tota la restauració i a cines, teatres o gimnasos.

Com a síndic socialista, Manolo Mata ha demanat un esforç col·lectiu en les festes nadalenques i ha advocat per tornar a implantar l'obligatorietat de la mascareta i reforçar la vacunació. Amb tot, ha recordat que l'any passat es van adoptar les restriccions "més importants a Espanya", com el tancament perimetral, i malgrat això la Comunitat Valenciana va tindre els pics més alts al gener.

De Compromís, el diputat Carles Esteve ha defensat que la Conferència de Presidents adopte "alguna proposta que torne a prioritzar la salut" perquè els hospitals no estiguen saturats per Nadal per a atendre altres urgències. En la mateixa línia, la portaveu d'Unides Podem, Pilar Lima, ha instat la Conselleria de Sanitat Universal a pensar "possibles escenaris a mig-llarg termini" i ha reconegut que una possibilitat podria ser el tancament de l'oci nocturn igual que Catalunya.

Entre l'oposició, el popular José Juan Zaplana ha advertit que és "curiós" que el certificat es demane en gimnasos o cinemes i no en hospitals, a més d'exigir que es reforce el rastreig i les PCR i que la conferència no siga "una campanya de màrqueting" de Sánchez.

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha coincidit que Sánchez "arriba tard" perquè "el govern igual que la Generalitat peca de falta de prevenció" i el passaport "no és la panacea i pot donar una sensació de falsa seguretat". Ha descartat tornar al toc de queda a la Comunitat Valenciana i ha exigit més tests d'antígens, rastreig i proves diagnòstiques, perquè en cas contrari "arriba l'onada i ens arrasa".

I de Vox, José María Llanos ha denunciat que el certificat covid "només serveix per a espantar i marcar la població" quan creu que "el poble valencià és prou adult per a prendre les mesures pertinents".

També et pot interessar