L'Audiència de València ordena finalitzar la instrucció de la causa contra Francis Puig

El tribunal accepta els recursos dels acusats contra l'última pròrroga de la investigació, que va quedar sense efecte per una errada en els tràmits processals

El germà del president de la Generalitat, Francis Puig, en una compareixença judicial recent
El germà del president de la Generalitat, Francis Puig, en una compareixença judicial recent / Rober Solsona / Europa Press

La secció tercera de l'Audiència Provincial de València ha ordenat posar fi a la instrucció oberta contra l'empresari Francis Puig per la qual s'intenta aclarir un suposat frau d'ajudes públiques concedides al germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, i els Adell Bover, socis d'aquest. 

En un acte al qual ha tingut accés Efe, el tribunal estima els recursos presentats pels acusats contra l'última pròrroga de la investigació, que havia quedat anul·lada per un error judicial. Així, decreta ara que es done per acabada la fase d'instrucció "una vegada finalitze la pràctica de les diligències d'investigació acordades dins del termini d'instrucció". La decisió, en la pràctica, suposa que la causa ha de concloure's de manera abrupta sense que es puguen dur a terme noves actuacions. 

Entre aquestes diligències pendents estan els informes que el jutjat va demanar als serveis d'Intervenció dels governs valencià i català, així com a Hisenda, sobre les subvencions rebudes entre 2015 i 2018 per les empreses investigades, en les quals ostenta càrrecs de responsabilitat Francis Puig. És a dir, que el jutjat haurà d'esperar a rebre els documents sol·licitats i qualsevol altra diligència pendent abans de decidir si continua avant amb el procés i obri juí.

El final de la instrucció arriba per una distracció del jutjat, que el mes de febrer no va traslladar a les parts la petició del fiscal de prorrogar la investigació (a l'espera de les esmentades diligències). Aquest tràmit és un requisit necessari que marca la llei perquè tinguen oportunitat de pronunciar-s'hi i presentar les al·legacions que consideren. 

Els investigats van recórrer contra el moviment, justificat com a "errada involuntària" pel jutjat. Tot i que inicialment va estimar el recurs de reforma presentat pels empresaris Enrique Adell Bover, Francis Puig i el director general de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, Rubén Trenzano, posteriorment va acordar una nova pròrroga. Ara és anul·lada per l'Audiència Provincial en considerar que va excedir "amb escreix" els terminis legals previstos.

La investigació judicial va nàixer arran d'una querella presentada pel PP i se centra en les subvencions rebudes per diverses empreses participades pel germà del president des de la Generalitat, la Generalitat de Catalunya i el govern d'Aragó. En concret, s'investiguen ajudes per al foment del valencià, per a l'impuls de l'ocupació jove, per a l'edició de mitjans informatius digitals en català o en aranés i ajudes Leader per al desenvolupament local. 

També et pot interessar

stats