L'Audiència Nacional arxiva la causa sobre la caixa B del PP

El jutge Santiago Pedraz dicta el sobreseïment provisional de la peça sobre els papers de Bárcenas en entendre que no hi ha prou indicis per a provar els delictes

L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, arriba a l'Audiència Nacional el passat 4 de desembre
L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha dictat el sobreseïment provisional de la investigació oberta entorn de la suposada caixa B del PP. La causa, derivada del cas Gürtel, intentava esclarir les presumptes donacions d'empresaris al partit a canvi de l'adjudicació irregular d'obres públiques. Els moviments de la comptabilitat paral·lela del PP estaven reflectits, suposadament, en els coneguts com a papers de Bárcenas. 

El magistrat, atenent el criteri de la Fiscalia Anticorrupció, ha decidit arxivar el procediment en considerar que no s'ha pogut acreditar la comissió de cap delicte. Tanca així l'últim serrell que quedava obert de la peça separada al voltant dels papers de Bárcenas, ja que estima que "no existeix element que permeta inferir, si més no indiciàriament, que s'hagen produït aquells fets".

"No existeix una anotació, un correu electrònic, un document, una conversa gravada, una declaració testifical… que aporte cap dada incriminatòria; com tampoc dels múltiples informes de la UDEF, interventors de la Fiscalia i la Intervenció General de l'Estat (IGAE)", diu el titular del jutjat central d'instrucció número 5. 

Amb el sobreseïment provisional de la investigació sobre els papers de Bárcenas, també s’arxiva la construcció de la comissaria de la Policia Nacional de Xirivella, encomanada l'any 2002, quan l'exconseller Juan Cotino era director general de la Policia. L’obra es va adjudicar per més d'1,4 milions d'euros a l'empresari Alfonso García Pozuelo, un dels donants del PP entre 2002 i 2004, a Xirivella, població natal de Cotino.

En un acte, el magistrat Pedraz acorda l'arxivament del cas basant-se en el resultat de les diligències practicades durant la instrucció, de cinc anys. Les actuacions engloben tant la declaració d'investigats com de testimonis, documents de societats i empreses públiques, així com d'altres procediments judicials i, principalment, de l'informe pericial del passat 4 de novembre de la IGAE. En aquest document s'especificava que no es troba en l'adjudicació dels expedients de contractació incompliments de la normativa aplicable i això "impossibilita establir una relació entre els pagaments o donacions i els contractes adjudicats".

Recorda el jutge que aquesta part de la peça separada del cas Gürtel, els papers de Bárcenas, es va reobrir el 28 de febrer del 2017 amb motiu de les declaracions efectuades per l'empresari Alfonso García Pozuelo i pel líder de la trama, Francisco Correa, en el judici de la peça principal del cas. Arran d'aquests testimonis, se sol·licitaren diligències per a "comprovar si determinades anotacions reflectides en els denominats papers de Bárcenas o comptabilitat B del Partit Popular constitueixen el suport documental comptable, per rudimentari que siga, de transaccions reals que reflectirien les contraprestacions en metàl·lic obtingudes pel PP i determinades persones, a canvi d'intercedir o pressionar per a aconseguir que es produïren determinades adjudicacions d'obres públiques als pagadors de tals il·lícites comissions".

També et pot interessar

stats