La UDEF vincula la construcció de la comissaria de Xirivella amb la caixa B del PP

El Ministeri d'Interior d'Aznar va tancar el contracte amb un dels condemnats per Gürtel quan Cotino era director de la Policia Nacional.

Portada: façana de la comissaria de Policia Nacional de Xirivella

La reactivació de la investigació dels papers de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i el paper que va tindre en el finançament del PP posa el focus sobre la Comunitat Valenciana. La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia ha sol·licitat al jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la causa, noves diligències encaminades a indagar en contractes per valor de més de 600 milions d'euros que signaren diversos ministeris del segon govern de José María Aznar amb el constructor Alfonso García Pozuelo, un dels donants del PP entre 2002 i 2004. El van condemnar el 2018 en la primera sentència pel cas Gürtel, que considerava acreditada l'existència d'una caixa B en el partit.

La unitat policial té l'ull posat, en concret, en 23 contractes públics que es van adjudicar a Pozuelo i vol determinar la relació entre aquestes adjudicacions i les donacions que ell va fer a la caixa B del PP. Un dels contractes dels qual sospita la UDEF fa referència a la construcció de la comissaria de la Policia Nacional de Xirivella, encomanada l'any 2002, segons consta en l'informe a què ha pogut accedir À Punt, quan l'exconseller Juan Cotino era director general de la Policia.

Extracte de l'informe de la UDEF / À Punt NTC

Cotino, que va ser també vicepresident de la Generalitat i president de les Corts, va morir en l’UCI de l'Hospital de Manises als 70 anys l'abril passat en no superar la infecció per coronavirus. L'exdirigent del PPCV tenia diverses causes judicials obertes que finalment foren arxivades, entre les quals la que investigava els contractes de la Generalitat per la visita del papa Benet XVI a València el 2006. Les darreres perquisicions de la UDEF qüestionen ara el contracte pel qual es va adjudicar a l'empresari Alfonso García Pozuelo la construcció de la comissaria de Xirivella, població natal de Cotino, per més d'1,4 milions d'euros.

Segons la investigació policial, en la comptabilitat que portaven els extresorers Álvaro Lapuerta, primer, i Luis Bárcenas, després, apareixen registrades entre 1998 i 2006 nou donacions del constructor Pozuelo per un total de 258.161,94 euros, en imports que oscil·len entre els 12.020,24 euros i 60.000 euros. En paral·lel, observa el cos, en el període entre 2002 i 2009, la seua empresa, Constructora Hispànica, va obtindre del conjunt de les administracions públiques quan eren governades pel PP adjudicacions d'obres, bé en solitari o com una unió temporal d'empreses (UTE).

En l'informe presentat davant el jutjat que investiga la caixa B del PP, la Policia demana accés als expedients de diversos contractes dels ministeris de Foment, Interior, Defensa, Educació i Medi Ambient, a més d'altres organismes de l'administració estatal, per a “concretar” els indicis que tenen i poder demostrar la possible connivència en les adjudicacions de què sospita. La investigació considera que serà “possible establir de manera indiciària una correlació entre els lliuraments i les adjudicacions de caràcter subjectiu, objectiu i temporal”.

També et pot interessar

stats