La UDEF certifica un sobrecost de vora 500.000 euros en la comissaria de Xirivella que va adjudicar Cotino

À Punt ha tingut accés en exclusiva a l'informe que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional ha lliurat al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz

La comissaria de Xirivella, en una imatge d'arxiu
La comissaria de Xirivella, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) certifica que la construcció de la comissaria de Xirivella va tindre un sobrecost de 462.000 d'euros, un 31% sobre el preu inicialment oferit. L'adjudicació es va fer l'any 2002 quan l'exconseller Juan Cotino era director general de la Policia.

En l'informe, que la UDEF ha lliurat al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, i al qual À Punt ha tingut accés en exclusiva, els investigadors consideren que l'obra no era necessària ni tenia cap justificació, i relacionen l'adjudicació amb la caixa B del PP. A més, apunten que l'empresa constructora tenia informació privilegiada per a poder aconseguir el contracte de l'obra.

L'informe de la UDEF estima un sobrecost del 31% sobre el preu inicial
L'informe de la UDEF estima un sobrecost del 31% sobre el preu inicial / À Punt NTC

La investigació destaca l'enorme diferència entre la proposta inicial de l'empresa i el cost final pels continus canvis que es plantejaven durant les obres. La UDEF assenyala vulneracions dels principis de la contractació pública com ara la publicitat, la concurrència, l'objectivitat o la transparència, factors que incrementen la possibilitat de la corrupció en la contractació.

L'obra va adjudicar-se al setembre de 2002 a Constructora Hispánica SA per valor d'1.445.364,86 euros sense IVA, l'oferta més baixa. Tanmateix, durant l'execució va registrar diverses modificacions que elevaren el cost a 1.907.664,47 euros sense IVA (2,2 milions amb l'impost), és a dir, 462.000 euros per damunt de l'estimació inicial. 

El document policial identifica l'adjudicació de la comissaria entre 18 contractes sota sospita a tot Espanya a la constructora per sobrecostos milionaris en el segon mandat de José María Aznar, del Partit Popular.

Santiago Pedraz ha incorporat l'informe a la investigació sobre les donacions d'empresaris a la caixa B del Partit Popular a canvi d'adjudicacions de contractes públics. Ara el jutge ha de decidir si envia a judici els imputats o arxiva el cas.

Constructora Hispánica SA, una empresa sota sospita

Constructora Hispánica SA és una empresa habitual en les causes judicials associades al finançament il·legal del PP. Segons la UDEF, la constructora va rebre 1.100 milions en contractes públics entre 2001 i 2011, molts dels quals del Ministeri de Foment en l'època d'Álvarez Cascos, que va ser company del propietari, Alfonso García Pozuelo, a l'escola d'enginyers. El constructor va admetre haver pagat 1,3 milions a càrrecs del PP i haver finançant il·legalment el partit amb 30.000 euros, en el juí pels contractes de la Gürtel a Madrid. 

García Pozuelo també figura com a donant del PP en el sumari de la caixa B del PP. Els papers de Bárcenas donen compte d'entregues del constructor al partit per valor de 150.000 euros, que la Guàrdia Civil eleva a 260.000.

L'empresari va acabar venent Constructora Hispánica per a fer front a un altre procés per frau fiscal en què Hisenda li reclamava 20 milions.

També et pot interessar

stats