L'Associació de Juristes reclama que la Constitució reconega el Dret Foral

Entitats cíviques exigeixen al Parlament Valencià que impulse una reforma constitucional per a recuperar les competències en el dret propi.

Pascual Sala, ex president del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional (a la dreta) amb el responsable de l'AJV, José Ramón Chirivella.

La iniciativa, que es presenta aquest dilluns a Les Corts, reclama als diputats que impulsen una modificació de la Constitució per a recuperar la competència autonómica en el dret foral valencià. El president de l´Associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, ha explicat a À Punt Mèdia que la iniciativa té el suport de nombroses entitats de la societat civil, entre altres els sindicats UGT, CCOO, CSIF i la Intersindical, les organitzacions agràries AVA-ASAJA i la Unió de Llauradors-COAG, a més d´entitats com Lo Rat Penat i diverses associacions empresarials, professionals i el col·lectiu d´exparlamentaris. L´últim suport destacat a la iniciativa ha sigut el de Pascual Sala, expresident del Tribunal Suprem i, també, del Tribunal Constitucional. També el president del Consell d´Estat, Romay Beccaría, ha destacat la rellevància històrica del Dret Civil Valencià i en defensa la recuperació, segons Chirivella.

El dret foral valencià va ser eliminat després de la batalla d´Almansa, el 1707, amb la promulgació del Decret de Nova Planta. Amb la recuperació de l´autogovern, la Generalitat va iniciar la recuparació del dret valencià, però el Tribunal Constitucional va sentenciar en contra de la pretensió del Govern valencià després d´un recurs presentat per l´Executiu de Mariano Rajoy.

'La decisió del Tribunal Constitucional va suposar una pèrdua d´autogovern' afirma Jose Ramón Chirivella, que considera important reprendre la proposta per a recuperar el dret foral abans que el Parlament valencià acabe l´actual període de sessions. Els juristes volen que la iniciativa siga aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques i recorden que ja disposen del suport de 242 ajuntaments valencians.

El Dret Civil Valencià reconeixia, entre altres, la possibilitat d´establir una aració de béns de manera automàtica en contraure matrimoni, sense necessitat de capitulacions específiques, o regulacions sobre la custòdia compartida. Són només algunes normes que permetrien legislar de manera autònoma sobre l´aplicació de l´històric Dret Civil Valencià. Així ho destaca el president de l´associació de juristes  que subratlla la importància de recuperar el dret foral valencià en la seua versió moderna. Per això, l´Associació ha iniciat aquesta ofensiva per a demanar la reforma de la Constitució. Seria una modificació 'de caràcter tècnic, per a evitar una reducció a la baixa del nostre Estatut', segons explica Chirivella.

 

La iniciativa té lloc dies després que el president de la Generalitat, Ximo Puig, en nom del Govern Valencià, presentara una proposta per a reformar la Constitució i avançar en un Estat 'federalitzat' i plurinacional.

 

Altres sis comunitats autònomes disposen de dret civil propi. És el cas d´Aragó, Illes Balears, Catalunya, Navarra, Euskadi i Galícia. Una potestat que els permet mantindre, aplicar i elaborar legislació pròpia en casos com ara les qüestions patrimonials.

També et pot interessar

stats