L’aritmètica parlamentària, el repte de la legislatura per a aprovar lleis

Entre els deures pendents de l’executiu estan l’aprovació dels pressupostos i la derogació de la reforma laboral.

L’aritmètica parlamentària, el repte de la legislatura per a aprovar lleis
L’aritmètica parlamentària, el repte de la legislatura per a aprovar lleis

La legislatura que acaba de començar estarà marcada per una gran diversitat en el Congrés, el més plural de tota la història de la democràcia. Un total de 19 formacions polítiques integren una cambra legislativa en què no s’albiren majories absolutes.

El govern que ha de configurar Pedro Sánchez tindrà enfront un Congrés totalment fragmentat en què caldrà fer contorsionisme polític amb els números per tal de traure endavant lleis. 2019 ha sigut un any de sequera legislativa, ja que no s’ha aprovat cap llei. Per davant, molts reptes per a garantir la tramitació de promeses i compromisos adoptats en campanya electoral com ara la llei de l’eutanàsia, la reforma de la d’educació, la derogació de la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com la “llei mordassa”, o la revisió de la de violència de gènere, que ja té quinze anys.

L’aprovació de la Llei de pressupostos generals serà la primera gran prova a què farà front el nou govern. Ara com ara es troben prorrogats els pressupostos elaborats el 2018 per l’anterior ministre d’Hisenda, el popular Cristóbal Montoro, i ERC ja va avisar que dins de l’acord d’investidura no està el fet d’aprovar els comptes públics. Per tant, caldrà una dura negociació amb els diferents partits per tal d’aconseguir suports.

Un altre dels assumptes que encara queden pendents és el desenvolupament de les mesures que falten del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, després del fracàs de la legislatura anterior. S’aprovà el 2017 però encara té quasi totes les propostes per aplicar. Aprovar la Llei estatal d’igualtat per a les persones LGTBI també és un altre dels reptes que haurà de gestionar el nou govern de coalició.

Perseguir la corrupció

La reforma de la Llei d’enjudiciament criminal també està damunt la taula aquesta legislatura. Es pretén derogar l’article 324, que redueix els terminis d’instrucció judicial. Es una mesura per tal d’evitar que molts casos de corrupció queden impunes. A més, l’executiu ha promés reformar la Constitució per a reduir els aforaments polítics i limitar-los només a l’exercici de la funció del càrrec públic.

També estan pendents els nomenaments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional. Segons sembla en l’escenari actual, sense el suport del Partit Popular la renovació està abocada al fracàs.

També et pot interessar

stats