L'absolució de Camps, el primer any del Consell, l'OPA del Sabadell i la reprovació de Ribera centren la sessió de control

Compromís denuncia que la Generalitat ha sufragat el viatge de dos alts càrrecs del PP a Romania per a un acte dels populars europeus

El ple de les Corts durant la sessió de control al Consell
El ple de les Corts durant la sessió de control al Consell / À Punt NTC

L'absolució de l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, en l'última imputació no prescrita per les contractacions amb Gürtel, ha protagonitzat un dels intercanvis dialèctics de la sessió de control de les Corts. "Vosté té un gran marró amb el senyor Camps", ha exposat el síndic del PSPV-PSOE José Muñoz al president de la Generalitat, Carlos Mazón, en referència a la voluntat que ha manifestat l'excap del Consell de tornar a la primera línia política. "Ara està lliure, a l'Agència Antifrau probablement seria un bon director perquè la corrupció la coneixia molt bé", ha bromejat el socialista.

El president Mazón ha esperat a referir-se a Camps. Ho ha fet per primera i única vegada en una resposta a Compromís, en què ha defés que "ni ha delinquit, ni ha malversat, ni ha necessitat l'amnistia", en una declaració que ha connectat l'hemicicle valencià amb la votació que estava tenint lloc al Congrés. Mazón ha avançat que el Consell té preparat el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia, dins una estratègia coordinada en totes les autonomies governades pels populars.

Mazón sobre el primer any del Consell: "el canvi avança"

A preguntes de Vox, que l'ha demanat un balanç del primer any de govern conjunt del que s'acaba de complir un any, el president ha afirmat que la Comunitat Valenciana i el canvi "avancen". Mazón ha enumerat les fites del seu Consell entre les que ha mencionat l'adjudicació del segon tram del transvasament Xúquer-Vinalopó, la petició per al pagament de les tarifes d'autobús interurbà, les 159 banderes blaves de la Comunitat, el primer parc accessible per al Fondo d'Elx, un nou avanç per a radioteràpia adaptativa a l'hospital d'Elx o el comité de cooperació amb les diputacions. També ha comentat la posada en marxa d'un comité de xoc per a Ford i un pla global d'ocupació que inclou el parc de proveïdors.

El cap del Consell ha contraposat estes mesures a les del govern d'Espanya, al qual ha acusat de "tornar a enganyar" els valencians amb l'aigua a l'Albufera o les retallades del Tajo-Segura. Responia Mazón al portaveu socialista, que ha acusat el Consell d'executar només un 5% del pressupost en deu mesos i l'ha demanat que es deixen de festes i es posen a treballar. Poc després, la majoria de PP i Vox votava en contra de les esmenes a la totalitat de l'oposició contra tres de les reformes legals pactades per la dreta i l'extrema dreta: les noves lleis de llibertat educativa, sobre À Punt i de l'Agència Valenciana Antifrau.

José Muñoz ha posat sobre la taula la passió per la música del cap del Consell, exconcursant del festival de Benidorm i que va delectar esta setmana un grup de pensionistes amb els seus dots musicals. "Hi ha una cançó premonitòria. El 'només tu és tu'. I només vosté serà el responsable que la Comunitat Valenciana torne cap arrere, a una comunitat en blanc i negre, on es trenquen consensos democràtics", l'ha dit Muñoz. "Confesse, vol que li cante alguna cosa", l'ha respost el cap del Consell.

Viatge a Romania d'alts càrrecs del PP

Compromís ha retret al president la visita de dos alts càrrecs del Consell a Bucarest a un acte del PP europeu. "Qui ho ha de pagar, el partit o els valencians amb els seus impostos?", ha preguntat el síndic Joan Baldoví.

Mazón ha contraatacat qüestionant el lema electoral de Compromís per als comicis europeus, "Plantem cara", que segons ha recordat és el mateix que va gastar la CUP, formació catalana independentista d'esquerra, en les generals.

PP i Vox reproven la ministra Teresa Ribera

PP i Vox han aprovat reprovar la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica i candidata socialista a les europees, Teresa Ribera, "pel mal que ha fet" a la Comunitat Valenciana. El síndic Miguel Barrachina (PP) l'ha culpada de paralitzar seixanta projectes dels populars "per a la protecció de la costa" i José María Llanos (Vox) l'ha acusada de "negligent" i ha dit que sobren els motius perquè estiga fora de la política. Muñoz (PSPV) els ha acusat de no aportar cap argument polític més enllà de buscar "la destrucció de la persona". Baldoví ha dit que malgrat ser "molt crítics" amb Ribera, reprovar-la és "insultar als valencians".

Suport a la moció de Compromís contra l'opa sobre el Sabadell

El PP i el PSPV han donat suport a una moció de Compromís en contra de l'opa del BBVA al Sabadell, una proposició no de llei que insta el govern espanyol a no autoritzar-la per a evitar la concentració bancària. Joan Baldoví s'ha preguntat si els populars i els socialistes votaran en el mateix sentit quan la iniciativa es presente en el Congrés, on altres qüestions, com la recuperació del dret civil valencià, no ha prosperat pel rebuig de les formacions majoritàries, malgrat el suport a l'hemicicle valencià. Este divendres Baldoví i Mazón abordaran el tema en una reunió al Palau de la Generalitat.

També et pot interessar

stats